Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής συγκάλεσε σύσκεψη το μεσημέρι στο γραφείο του, ενόψει των τελικών της Α1 μπάσκετ ανάμεσα στους «αιώνιους», που ξεκινούν την Κυριακή, με τη συμμετοχή της διοικητικής ηγεσίας του Ολυμπιακού, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνου Παπαδόπουλου, του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Γιώργου Χαλβατζάκη, καθώς και του Αθλητικού Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου.

Ο κ. Κοντονής σε δηλώσεις του έδειξε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και μίλησε για μια διεξοδική, πολιτισμένη και παραγωγική συζήτηση με τους παράγοντες των δύο μεγάλων συλλόγων, τόνισε δε ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι το ζήτημα της ισονομίας κατά τη διάρκεια των αγώνων και της πιστής τήρησης των νόμων. «Συμφωνήσαμε όλοι στο ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί με αυστηρότητα, καθώς και ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων επισήμαναν από την πλευρά τους το ενδιαφέρον της Πολιτείας και του υφυπουργού Αθλητισμού για τη διεξαγωγή των αγώνων, υπογράμμισαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ τους έγιναν σε ένα καλό επίπεδο και πως από την πλευρά τους θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να κυλήσουν όλα ήρεμα, ενώ ευχήθηκαν να διεξαχθούν οι αγώνες τόσο στο ΣΕΦ όσο και στο ΟΑΚΑ σε ήρεμο και πολιτισμένο πλαίσιο.

Αναλυτικά ο κ Κοντονής είπε: «Κάναμε μια διεξοδική, πολιτισμένη και πάνω απ΄ όλα παραγωγική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων ομάδων στο μπάσκετ. Θέλω να πω ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι δύο μεγάλες ομάδες που έχουν τιμήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό τιμά πάνω απ΄ όλα τους ίδιους και τους φιλάθλους που τους ακολουθούν. Επομένως το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Πρέπει να δούμε το ζήτημα της ισονομίας κατά την διάρκεια των αγώνων και της πιστής εφαρμογής και τήρησης των νόμων και των κανονισμών. Υπό αυτή την έννοια υποβλήθηκαν αιτήματα από τις ομάδες καλοπροαίρετα και καλόπιστα για τη σωστή διεξαγωγή των αγώνων. Σε αυτό που συμφωνήσαμε όλοι όμως είναι ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί με αυστηρότητα και ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση, όπως κατ΄ επανάληψη έχω τονίσει. Από την πλευρά της Πολιτείας θα γίνει ότι είναι δυνατόν για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, η αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, και αν υπάρξει, που εύχομαι να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεκτροπή, η τιμωρία θα είναι αυστηρή. Επομένως απευθύνομαι στους φιλάθλους που αγαπάνε τις ομάδες τους, να προσέξουν τη στάση τους και την συμπεριφορά τους, διότι θα πρέπει να επαναφέρουμε τον πολιτισμό στα γήπεδα, οι αγώνες να γίνονται χωρίς να φοβούνται οι παίκτες, οι διαιτητές είτε όποιοι άλλοι εμπλέκονται στη διεξαγωγή ενός αγώνα και να δίνουμε ένα μήνυμα ότι βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Το μπάσκετ μας έχει δώσει τεράστιες χαρές, από την εθνική ομάδα μέχρι τους συλλόγους και μπορούμε να τις ξαναζήσουμε στο πεδίο, του πολιτισμού, της ισονομίας και της κατανόησης. Επαναλαμβάνω, προτάσεις έγιναν από τις ομάδες καλόπιστα, αλλά σε αυτό που εμμένουμε είναι η πιστή τήρηση των κανονισμών και της προκήρυξης του πρωταθλήματος. Σε αυτό έχει εμπλοκή η διοργανώτρια αρχή αλλά και η ομοσπονδία. Εύχομαι να γίνουν οι αγώνες σε πλαίσια πολιτισμένα και να κερδίσει ο καλύτερος».

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε: «Χαιρετίζουμε τη σημερινή πρωτοβουλία του υπουργού. Όσα χρόνια είμαι στη θέση μου δεν θυμάμαι παραμονή αγώνα για την τελική φάση να έχει γίνει τέτοια ενέργεια από υφυπουργό Αθλητισμού. Αυτή η ενέργεια δείχνει το ενδιαφέρον της Πολιτείας να γίνουν οι τελικοί με τον σωστό τρόπο. Στη συζήτηση που προηγήθηκε είχαμε τις αντεγκλήσεις μας με τον κ. Παπαδόπουλο για διάφορα θέματα, φυσικό είναι γιατί είμαστε αντίπαλοι, αλλά έγιναν σε ένα καλό επίπεδο. Σε αυτό που συμφωνήσαμε όλοι και μας ενημέρωσε φυσικά και ο υπουργός είναι ότι ο νόμος έχει γίνει ποιο σκληρός, δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις, θα εφαρμοστεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέλουμε αύριο στο ΣΕΦ να είναι αντάξιο του κόσμου μας και της πορείας που έχει η ομάδα μας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, όπου εμείς πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη ομάδα, αυτό δείχνουν τα νούμερα και οι κατακτήσεις των τίτλων. Καλούμε τον κόσμο του Ολυμπιακού να διαφυλάξει την έδρα μας. Ο Παναθηναϊκός είναι αντίπαλός μας στο γήπεδο και έρχεται για να παίξουμε μπάσκετ και να κερδίσει ο καλύτερος, ο οποίος πιστεύουμε ότι είμαστε εμείς. Ελπίζουμε όλη η σειρά των τελικών να είναι σε καλό κλίμα και πλαίσιο».

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Ευχαριστούμε τον κ. υπουργό που μας κάλεσε εδώ. Όπως είπε και ο κ. Αγγελόπουλος, πάντα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ παραγόντων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Πιστεύω ότι οι διαφωνίες αυτές είναι έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Εντός αγωνιστικού χώρου πιστεύω θα δούμε πολύ καλούς αγώνες και να κερδίσει ο καλύτερος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε το κλίμα να είναι καλό, διότι είναι ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό οι δύο ίσως καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες των τελευταίων χρόνων, να έχουν μια τέτοια αντιπαλότητα έξω από το γήπεδο και να δίνεται μια πολύ κακή εικόνα προς όλους».
Σε ερώτηση προς τον κ. Παπαδόπουλο, αν θα πρέπει όπως και στο εξωτερικό οι διοικήσεις των ομάδων να παρακολουθούν μαζί από την εξέδρα τον αγώνα, απάντησε: «Νομίζω ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Δεν είναι έτοιμοι οι φίλαθλοι γι΄ αυτό, όχι ακριβώς οι διοικήσεις. Αν όμως κάποια στιγμή καλλιεργηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει».

Στην ίδια ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει και ο κ. Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε: «Αν κάποια στιγμή οι πρόεδροι των ομάδων κρίνουν ότι μπορούμε να παρακολουθούμε έναν αγώνα όλοι, και ο υπουργός Αθλητισμού και οι πρόεδροι και να χαιρόμαστε γι΄ αυτόν τον αγώνα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι θα συμβεί κάτι αρνητικό, τότε να ξέρετε ότι θα είμαι ο πρώτος που θα πάω σε έναν αγώνα».

Δηλώσεις έκανε και ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ο κ. υπουργός και η Πολιτεία έδειξαν ότι υπάρχει μηδενική ανοχή σε παράνομες συμπεριφορές, οπότε θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί, να μην γίνει το παραμικρό. Η παρανομία δεν είναι ανεκτή από κανέναν και απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Δεν πρέπει να γίνει το παραμικρό, να επικρατήσει ηρεμία και όλα θα πάνε καλά. Ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό από τον Ολυμπιακό θα γίνει. Ο υπουργός προσπαθεί να φτιάξει ένα καλό κλίμα και νομίζω ότι θα τα καταφέρει».