Οι οπαδοί των λαδωμένων, ημίγυμνων νησιωτών του Ειρηνικού έμοιαζαν προορισμένοι να απογοητευτούν αφού ο αθλητής του ταεκβοντό και του σκι αντοχής της Τόνγκα, Πίτα Ταουφατόφουα, «ήρωας» του 2016, του ’18 και των Αγώνων του Τόκιο πέρυσι, είπε ότι δεν θα συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Έκπληξη όμως! Στην τελετή έναρξης και στην καθιερωμένη παρέλαση των εθνών την Παρασκευή (4/2), βρέθηκε ο αντικαταστάτης του. Ένας άλλος αθλητής παρέλασε χωρίς πουκάμισο με ντόπια ενδυμασία. Ο λόγος για τον Νέιθαν Κράμπτον, ο οποίος έφερε τη σημαία της αμερικανικής Σαμόα, που είναι επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο Κράμπτον έτρεξε τα 100 μέτρα στο Τόκιο πέρυσι, τερματίζοντας τελευταίος στην προκαταρκτική του κούρσα. Για αυτούς τους Αγώνες, ο Κράμπτον θα αγωνιστεί στο skeleton, και θα γίνει ο 140ος αθλητής που θα συμμετάσχει τόσο στους καλοκαιρινούς όσο και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ακολουθώντας και σε αυτό το κατόρθωμα του Taufatofua.

Ο Crumpton προπονείται στο Park City της Γιούτα και είναι επίσης μοντέλο και φωτογράφος.

Ο Taufatofua προκάλεσε αίσθηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο όταν εμφανίστηκε κουβαλώντας τη σημαία της Τόνγκα με την εμφάνιση των ιθαγενών, χωρίς πουκάμισο και καλυμμένο το δέρμα του με λάδι καρύδας, με τον γλυπτό κορμό του να αστράφτει. Αργότερα εμφανίστηκε στην εκπομπή «Today» και οι οικοδεσπότες τον ξαναλάδωσαν με ενθουσιασμό.

Δήλωσε ότι θα παρακάμψει τους Αγώνες του 2022, εν μέρει για να μπορέσει να βοηθήσει τους συμπατριώτες και την χώρα του, η οποία επλήγη από καταστροφικό τσουνάμι μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη τον περασμένο μήνα.