Στην ανάλυση έξι φάσεων από το πρωτάθλημα της Super League 1 που ολοκληρώθηκε, οι οποίες «σήκωσαν» αρκετή συζήτηση για το εάν υπήρχε ή όχι περίπτωση οφσάιντ, προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, με τη χρήση του Virtual Offside Line (της τεχνολογίας γραμμής), που έχει πλέον στη διάθεσή της.

Όπως επισημαίνεται, στις πέντε από τις έξι περιπτώσεις οι διαιτητές έλαβαν τη σωστή απόφαση, ενώ μόνο μία ήταν λανθασμένη. Αυτή (η λανθασμένη) αφορά ένα γκολ του Παναθηναϊκού στο 31ο λεπτό της αναμέτρησης με την Ξάνθη, που κακώς δεν μέτρησε, ενώ στο ίδιο ματς σωστά μέτρησε το τέρμα των Ακριτών στις καθυστερήσεις.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η παράβαση του ΠΑΟΚ στο γκολ που δεν μέτρησε κόντρα στον Άρη για την 4η αγωνιστική, καθώς και η ακύρωση του γκολ του Ολυμπιακού στο ματς κόντρα στον Βόλο, σε ένα παιχνίδι που είχε δημιουργηθεί μεγάλη συζήτηση όσον αφορά την ορθότητα της απόφασης για οφσάιντ.

Σωστή θεωρείται η απόφαση του VAR στο παιχνίδι της Λαμίας και του ΠΑΟΚ, να κατακυρώσει το γκολ του «δικέφαλου» του Βορρά, καθώς και αυτή για το τέρμα του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναιτωλικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔ:

«Κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, σε ορισμένα παιχνίδια της SL1, υπήρξαν κάποιες διαιτητικές αποφάσεις των οποίων η ορθότητα όσον αφορά τον κανόνα 11 (offside), αμφισβητήθηκε έντονα και οι οποίες “σήκωσαν” μεγάλο θόρυβο, προκαλώντας “καυστικές” επιθέσεις ενάντια στους αξιωματούχους αγώνα, υπερθεματίζοντας κυρίως την έλλειψη χρήσης της γραμμής offside του συστήματος VAR και το κενό στην ακρίβεια στην λήψη της απόφασης που αυτή δημιουργούσε.

Η ΚΕΔ στη διαρκή της προσπάθεια επίτευξης διαφάνειας, έγκυρης ενημέρωσης, πάντα σύμφωνα με τους Κανόνες Παιχνιδιού, και προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, προχώρησε με τη συνδρομή της τεχνολογίας στε λεπτομερή ανάλυση έξι τέτοιων περιπτώσεων (με χρήση της τεχνολογίας Virtual Offside Line που είναι πλέον διαθέσιμη) στοχεύοντας στην πλήρη διαλεύκανσή τους, για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

1. 4η αγωνιστική ΠΑΟΚ-Άρης:

Το τέρμα που πέτυχε η ομάδα του ΠΑΟΚ ακυρώθηκε ως offside Ο VAR επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση του διαιτητή. Τελική Απόφαση OFFSIDE (ΣΩΣΤΗ).

2. 6η αγωνιστική Παναθηναϊκός-Ξάνθη

Το τέρμα που πέτυχε η ομάδα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ακυρώθηκε ως offside. Ο VAR επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση του διαιτητή. Τελική Απόφαση: ΟΧΙ OFFSIDE (ΛΑΘΟΣ).

3. 6η αγωνιστική Παναθηναϊκός-Ξάνθη

Το τέρμα που πέτυχε η ομάδα ΞΑΝΘΗΣ ακυρώθηκε αρχικά ως offside. Ο VAR μετά από έλεγχο συνέστησε αλλαγή της αρχικής απόφασης και κατοχύρωση του τέρματος. Τελική Απόφαση: ΟΧΙ OFFSIDE (ΣΩΣΤΗ).

4. 16η αγωνιστική Βόλος-Ολυμπιακός

Το τέρμα που πέτυχε η ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ακυρώθηκε ως offside. Ο VAR επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση του διαιτητή. Τελική Απόφαση: OFFSIDE (ΣΩΣΤΗ).

5. 20ή αγωνιστική Λαμία-ΠΑΟΚ

Το τέρμα που πέτυχε η ομάδα του ΠΑΟΚ κατακυρώθηκε ως κανονικό. O VAR επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση του διαιτητή. Τελική Απόφαση: ΟΧΙ OFFSIDE (ΣΩΣΤΗ).

6. 26η αγωνιστική Ολυμπιακός-Παναιτωλικός

Το τέρμα που πέτυχε η ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ κατακυρώθηκε ως κανονικό. O VARμετά από έλεγχο συνέστησε αλλαγή της αρχικής απόφασης και ακύρωση του τέρματος. Τελική Απόφαση: OFFSIDE (ΣΩΣΤΗ).

Συνοψίζοντας, από τις 6 παραπάνω περιπτώσεις που αναλύθηκαν, παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί ακριβής απόφαση με “γυμνό μάτι” και με δεδομένη εκείνη τη στιγμή την έλλειψη της Virtual Offside Line, πάρθηκαν τελικά πέντε σωστές αποφάσεις και μονάχα μία λανθασμένη.

Με βάση τα παραπάνω, η ΚΕΔ θα ήθελε να δώσει έμφαση στον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης που επέδειξαν οι αξιωματούχοι των αγώνων, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο να ληφθούν τελικά οι σωστές αποφάσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που παρατέθηκαν, και με την ευκαιρία αυτή επιθυμεί να ευχαριστήσει τους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές και τους αξιωματούχους των ομάδων, που στο πνεύμα του Fair-Play σεβάστηκαν τις όποιες αποφάσεις ελήφθησαν».

Δείτε εδώ τη σχετική ενημέρωση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.