Ο Ντάνιελ Τσέζαρεκ γουστάρει που βρίσκεται στον Άρη και μιλάει για το ξεκίνημα των «κίτρινων» σε Ελλάδα και Ευρώπη, για τον Κούπερ και τονίζει ότι ήρθε η ώρα για να σπάσει η παράδοση που δημιούργησε η ΑΕΚ εις βάρος του Άρη…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κροάτη φορ στην «Εξέδρα»:

– Έπειτα από τρεις μήνες παρουσίας στον Άρη και έχοντας κάνει ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα σου, τι νιώθεις να έχει αλλάξει στη ζωή σου και στην καριέρα σου;
«Νιώθω περισσότερο ποδοσφαιριστής τώρα. Ήρθα σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας με πολύ και φανταστικό κόσμο, σε μία ομάδα που παίζει και στο Europa League. Είναι ό,τι πρέπει για να γουστάρει ένας ποδοσφαιριστής. Νιώθεις ότι παίζεις σε μεγάλη ομάδα και αυτό σου δίνει έξτρα ώθηση».

– Ποια θα χαρακτήριζες την καλύτερη στιγμή ως τώρα στον Άρη;
«Σε ομαδικό επίπεδο σαφώς και είναι η νίκη που κάναμε επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Κερδίσαμε μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, και αναμφίβολα πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός του Άρη ως τώρα. Σε προσωπικό επίπεδο, η καλύτερη στιγμή μου ήταν το γκολ που σημείωσα στο τέλος του αγώνα με τον Εργοτέλη. Γιατί βοήθησα την ομάδα μου να πάρει τους τρεις βαθμούς. Για μένα η ομάδα είναι πάνω απ’ όλα, όταν η ομάδα πηγαίνει καλά, είμαστε όλοι μας καλά».

– Αν κάνουμε έναν απολογισμό της πορείας σας μέχρι τώρα σε Ελλάδα και Ευρώπη, μάλλον θα πρέπει να νιώθετε ικανοποιημένοι…
«Είμαστε ακόμη στην αρχή. Σίγουρα όμως πάμε καλά και είμαστε σε καλό δρόμο. Αν δούμε την πορεία μας από το πρώτο παιχνίδι με τη Γιαγκελόνια έως το ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Άρης παρουσιάζει μία σταθερή βελτίωση από αγώνα σε αγώνα. Αμυντικά, αλλά και επιθετικά. Και όσο περνάει ο καιρός, θα γινόμαστε ακόμη καλύτεροι γιατί η ομάδα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες».

– Ένα στοιχείο που φαίνεται καλύτερα στα τελευταία ματς είναι ότι η ομάδα διαθέτει πολύ καλή φυσική κατάσταση. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό;
«Όντως, στα τελευταία παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη η ομάδα δείχνει ότι έχει δυνάμεις και αντοχές. Ειδικότερα στο ματς με τον ΠΑΟΚ, στο δεύτερο ημίχρονο φάνηκε πόσο καλή φυσική κατάσταση διαθέτουμε, αφού πατήσαμε γκάζι και πήραμε τη νίκη. Η φυσική κατάσταση είναι πολύ βασικό στοιχείο και μπορεί να μη φαίνεται σε πολλούς, αλλά μας βοήθησε πολύ στο να πάρουμε εκείνη τη νίκη».

– Επομένως, οι δηλώσεις που κάνετε κατά καιρούς οι παίκτες, ότι η φετινή προετοιμασία με τον Κούπερ ήταν… η πιο σκληρή της καριέρας σας, δεν έγιναν από συνήθεια όπως κάθε καλοκαίρι…
«Απεναντίας. Έγινε πολύ καλή δουλειά το καλοκαίρι από τον κ. Κούπερ και τους συνεργάτες του. Ήταν πραγματικά η πιο σκληρή προετοιμασία που έκανα εγώ και πιστεύω όλοι οι συμπαίκτες μου. Και να σας πω κάτι; Η δουλειά που έγινε το καλοκαίρι θα φανεί ακόμη καλύτερα στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος».

– Πώς είναι να παίζεις σε υψηλό επίπεδο Πέμπτη – Κυριακή; Θα αντέξετε σ’ αυτούς τους ρυθμούς;
«Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι τόσο τα παιχνίδια που σε κουράζουν όμως. Για παράδειγμα, στη Νορβηγία δεν μας κούρασαν τόσο τα ενενήντα λεπτά του αγώνα. Είναι Europa League, υπάρχει μεγάλο κίνητρο και παίζεις. Η κούραση προέρχεται από τα ταξίδια, ενώ οι συνεχείς υποχρεώσεις σού προκαλούν και ψυχολογική κόπωση. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις μεγάλο ρόστερ και έχει αποδειχτεί ότι όποιον και να βάλει ο κ. Κούπερ θα παίξει. Δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές».

– Γίνεται μεγάλη κουβέντα για το ροτέισον που κάνει ο προπονητής. Έχει τύχει να αλλάξει από Πέμπτη σε Κυριακή τη μισή και παραπάνω ενδεκάδα. Αυτό πώς το εισπράττετε μέσα στα αποδυτήρια;
«Όπως είπα, έχουμε ένα γεμάτο ρόστερ και ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να παίξει. Αυτό χρειάζεται γιατί δίνουμε πολλά παιχνίδια σε λίγες μέρες και πρέπει να γίνεται ροτέισον. Έχουμε καλό ρόστερ, οπότε μπορεί να το κάνει ο προπονητής».

– Το ροτέισον, πάντως, έχει κι ένα ρίσκο. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο για μία ομάδα να βρει τη χημεία της και σε κάποια ματς ήταν ορατό αυτό το πρόβλημα για τον Άρη…
«Σίγουρα, υπάρχει αυτό. Μια ομάδα για να βρει ρυθμό πρέπει στα περισσότερα παιχνίδια να διατηρήσει έναν σταθερό κορμό. Όμως, αν δείτε, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες κάνουν ροτέισον. Δεν μπορεί ένας παίκτης να βγάλει τρία διαδοχικά παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι αδύνατον. Έχει και τα καλά του το ροτέισον…».

– Όπως;
«Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ. Βρίσκεσαι πάντα σε εγρήγορση γιατί ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή ο προπονητής μπορεί να σε χρειαστεί. Με τους ρυθμούς που πάμε εμείς στον Άρη φέτος, κανείς παίκτης δεν αισθάνεται σίγουρος για την ενδεκάδα, αλλά και κανείς δεν αισθάνεται ότι δεν τον υπολογίζει ο προπονητής. Όλοι βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα γιατί ο κ. Κούπερ έχει αποδείξει ότι μας υπολογίζει όλους το ίδιο».

– Ποιο είναι το δυνατό σημείο του Άρη φέτος; Πολλοί κάνουν λόγο για την άμυνα.
«Όντως, η αμυντική λειτουργία της ομάδας είναι πολύ καλή και γίνεται καλύτερη από παιχνίδι σε παιχνίδι».

– Συμμετέχεις και εσύ σε αυτό γιατί ο κ. Κούπερ ζητάει και από τους επιθετικούς να αμύνονται…
«Ναι, ζητάει και από εμάς να κάνουμε αμυντική δουλειά. Να πρεσάρουμε την αντίπαλη άμυνα, να γυρίζουμε, να βοηθάμε στο κέντρο και στα πλάγια. Και ζητάει να τα κάνουμε καλά».

– Στον Αστέρα Τρίπολης είχες συνηθίσει να παίζει η ομάδα για σένα. Στον Άρη όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ όλοι έχετε τις ίδιες ευθύνες μέσα στο παιχνίδι. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσαρμογή σου;
«Πράγματι, εδώ κάνω διαφορετικά πράγματα. Στην Τρίπολη παίζαμε διαφορετικό σύστημα, εγώ ήμουν στην κορυφή και η ομάδα έπαιζε για εμένα. Εδώ ο κ. Κούπερ μου ζητάει άλλα πράγματα, να κάνουμε αμυντική δουλειά, να κρατήσουμε την μπάλα, να δουλέψουμε όλο το παιχνίδι, όπως μας λέει. Έχω συνηθίσει πλέον, γιατί όπως είπα η ομάδα είναι πάνω από όλα».

– Όλοι έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για τον κ. Κούπερ. Εσύ πώς βιώνεις τη συνεργασία σου μ’ έναν τέτοιο προπονητή;
«Προσπαθώ να μάθω καλά ό,τι μας λέει στην προπόνηση. Από τη στιγμή που τα λέει αυτός, έτσι θα είναι. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Δεν είναι τυχαίο που δούλεψε σε ομάδες επιπέδου Βαλένθια και Ιντερ και πήγε μάλιστα δύο φορές σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι μεγάλος προπονητής και είναι τιμή για εμάς που δουλεύουμε μαζί του. Ειλικρινά σας μιλάω, κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούργιο μαζί του και απολαμβάνουμε κάθε προπόνηση. Κι ας είναι μερικές φορές πολύ δυνατές…».

-Προφανώς έχει έναν δικό του κώδικα να επικοινωνεί μαζί σας και να σας μεταφέρει αυτά που θέλει…
«Είναι ξεκάθαρος μαζί μας. Αυτό που θέλει και ζητάει μας το λέει ευθέως. Δεν υπάρχει περίπτωση μετά να σκεφτούμε τι εννοούσε και πώς το εννοούσε. Έχει τον τρόπο του για να μας μεταφέρει αυτά που θέλει και φαίνεται αυτό μέσα στο γήπεδο».

– Την περασμένη Κυριακή ο Άρης έσπασε μία 12ετή παράδοση στην Τούμπα. Την Κυριακή υποδέχεστε την ΑΕΚ, η οποία δεν έχει χάσει στο «Κλ. Βικελίδης», σε ματς της κανονικής περιόδου, από το 1999. Τι λες, θα σπάσετε και αυτή την παράδοση;
«Δεν το ήξερα αυτό (γέλια). Ποιος ξέρει, φέτος μπορεί να είναι η χρονιά μας, που θα σπάσουμε όλες τις αρνητικές παραδόσεις. Εγώ δεν φοβάμαι την ΑΕΚ. Το θέμα είναι να παρουσιαστούμε εμείς σοβαροί και συγκεντρωμένοι όπως στα τελευταία ματς. Αν αγωνιστούμε όπως με τον ΠΑΟΚ και έχουμε την ίδια νοοτροπία, θα νικήσουμε. Εξαρτάται από εμάς».

– Η ΑΕΚ έρχεται με καινούργιο προπονητή όμως. Θα έχει διαφορετική ψυχολογία…
«Είναι 50%-50%. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα σου βγει η αλλαγή προπονητή πριν από ένα ματς. Σίγουρα θα αλλάξει την ψυχολογία, αλλά πέρα από αυτό δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα άλλο. Υπάρχει ρίσκο, θα φανεί στο γήπεδο. Γι’ αυτό λέω ότι σημασία έχει πώς θα εμφανιστούμε εμείς. Η ΑΕΚ έχει καλούς και ποιοτικούς παίκτες, αλλά πιστεύω ότι το ματς θα κριθεί από εμάς».

– Σκοράρεις ανελλιπώς κόντρα στον Εργοτέλη από την ημέρα που βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Από την άλλη, δεν έχεις χάσει από τον ΠΑΟΚ. Παθαίνεις κάτι σε αυτά τα ματς;
«Όχι, δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Η παράδοση που έχω δημιουργήσει με τον Εργοτέλη είναι και θέμα συγκυριών. Όταν βάζεις γκολ στο τελευταίο λεπτό, είναι και θέμα τύχης. Ούτε από τον ΠΑΟΚ έχω χάσει όσες φορές έπαιξα εναντίον του με τον Αστέρα, ούτε και τώρα με τον Άρη».

– Τι σας έμεινε από τη νίκη επί του ΠΑΟΚ;
«Χαίρομαι που ήμουν μέλος της ομάδας που κέρδισε ξανά μέσα στην Τούμπα έπειτα από δώδεκα χρόνια. Το χαρήκαμε όλα τα παιδιά, αλλά μεγαλύτερη χαρά μας έδωσε που το χάρηκαν οι οπαδοί μας. Σήμαινε πολλά γι’ αυτούς αυτό το ματς και το έβλεπα στα πρόσωπά τους πόσο ευχαριστήθηκαν που κερδίσαμε μέσα στην Τούμπα».

– Είναι τυχαίο που κανείς στον Άρη δεν μιλάει φέτος για στόχους, παρά μόνο για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά;
«Είναι καλύτερα έτσι. Κοιτάζουμε κάθε ματς ξεχωριστά και θα δούμε στο τέλος τι έχουμε πετύχει. Εξυπακούεται ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα από πέρυσι και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ματς με την ίδια νοοτροπία. Είτε παίζουμε με την Ατλέτικο Μαδρίτης, είτε την ΑΕΚ, είτε και τα Τρίκαλα που είναι ο αντίπαλός μας στο Κύπελλο. Πάντως, θεωρώ ότι το ματς με την ΑΕΚ είναι σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία μας. Αν το κερδίσουμε, θα μείνουμε ψηλά στη βαθμολογία και ίσως μεγαλώσουμε τη διαφορά από τους ανταγωνιστές μας που ακολουθούν. Θα τα δούμε αυτά το βράδυ της Κυριακής, αλλά πιστεύω ότι θα είναι καθοριστικό το ματς που έρχεται».

– Στο Europa League έχετε ως ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό σας την πρόκριση στους «32» ή είστε στη λογική του… ό,τι προκύψει από εδώ και πέρα;
«Η νίκη που κάναμε επί της Ατλέτικο μας άνοιξε την όρεξη. Στη Νορβηγία χάσαμε στις λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να πάρουμε έναν βαθμό. Σε κάθε περίπτωση δείξαμε ότι έχουμε δυνατότητες και μπορούμε να κοντράρουμε όλους τους αντιπάλους μας στον όμιλο. Έχουμε στόχο να προκριθούμε στους ’32’ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Το παιχνίδι με τη Λεβερκούζεν είναι κλειδί, αλλά θα ασχοληθούμε μ’ αυτό μετά την ΑΕΚ».