Είναι ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου σύμφωνα με το Forbes, ο πλουσιότερος της Ευρώπης και αυτός που θέλει να δώσει ξανά ζωή σε μια ιστορική ομάδα.

Louis Vuitton, Sephora, Christian Dior, είναι κάποιες μόνο από τις φίρμες που ανήκουν στο γκρουπ LVMH. Συνολικά είναι περισσότερες από 70 και επικεφαλής σε όλα αυτά, ως πρόεδρος και CEO, είναι ο Μπερνάρ Αρνό, ένας 70χρονος Γάλλος, ο οποίος βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου και φημίζεται για την αγάπη του προς τα έργα τέχνης, αφού είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες παγκοσμίως. Και ως τέτοιος, σχεδιάζει εδώ και μήνες το πώς θα προχωρήσει στο νέο του απόκτημα: Την Μίλαν. Ίσως επειδή και το ποδόσφαιρο είναι τέχνη, ίσως επειδή το Μιλάνο είναι η κατάλληλη πόλη για κάποιον που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα της πολυτέλειας, ίσως επειδή οι «ροσονέρι» των 7 κυπέλλων Πρωταθλητριών/Champions League και της τόσο μεγάλης ιστορίας παραμένουν ελκυστικοί σε ό,τι κατάσταση κι αν βρίσκονται.

Οι φήμες για ενδιαφέρον του Μπερνάρ Αρνό για τις μετοχές της Μίλαν εμφανίστηκαν πριν μήνες, με τις διαψεύσεις να είναι άμεσες αρχικά. Τα ρεπορτάζ, όμως, συνεχίστηκαν και οι διαψεύσεις σιγά-σιγά μειώθηκαν, με αποτέλεσμα στην Ιταλία να θεωρείται πλέον κοινό μυστικό ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γάλλο και τους Αμερικάνους του Elliott Group συνεχίζονται. Τι είναι το Elliott Group; Ένας χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο πήρε την πλειοψηφία των μετοχών της Μίλαν με πλάγιο τρόπο και συγκεκριμένα… μέσω Κίνας.

Το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, τόσο επειδή είχε κουραστεί βιολογικά όσο κι επειδή είχε οικονομικά θέματα, αποφάσισε να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών σε έναν Κινέζο ονόματι Γιόνγκχονγκ Λι. Υποτίθεται ότι ήταν δυνατός επιχειρηματίας, αλλά κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να ανακαλύψει τις επιχειρήσεις του… Υποτίθεται ότι είχε όλα τα λεφτά που χρειάζονταν για την αγορά των μετοχών, λεφτά που έφταναν στα 740 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά χρειάστηκε να δανειστεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από το Elliott Group. Τα δανείστηκε, τα έδωσε στον «Καβαλιέρε», έγινε το νέο αφεντικό της Μίλαν, αλλά δεν κατάφερε να αποπληρώσει ποτέ τους Αμερικάνους, οι οποίοι πήραν έτσι στα χέρια τους τις μετοχές. Και αφού τις πήραν, άρχισαν την αναζήτηση αγοραστή.

Τα έργα τέχνης που λατρεύει

Επισήμως αυτό διαψεύδεται τόσο από το Elliott Group όσο και από τον Μπερνάρ Αρνό, αλλά οι φήμες στην Ιταλία οργιάζουν και κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το ποσό των 975 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το ποσό θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, αλλά όπως και να έχει, όσα κι αν είναι τα χρήματα, ο Αρνό τα έχει. Και αυτό το ξέρουν πρώτοι από όλους οι Αμερικάνοι, οι οποίοι δάνεισαν σε έναν… χρεοκοπημένο Κινέζο για να αγοράσει τις μετοχές μιας σχεδόν χρεοκοπημένης ομάδας, γνωρίζοντας ότι στο τέλος θα βγάλουν κέρδος από αυτή την ιστορία. Και όντως θα βγάλει.

Ο Μπερνάρ Αρνό πριν τέσσερις μήνες αγόρασε την Tiffany’s με ένα deal που έφτασε στα 16 δισ. ευρώ, έχει προσωπική περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes στα 117 δισ. δολάρια και λατρεύει να αγοράζει έργα τέχνης, έχοντας στη συλλογή του Πικάσο, Ιβ Κλάιν, Χένρι Μουρ και Άντι Γουόρχολ. Ίσως ήρθε η ώρα να προσθέσει ακόμη ένα και μάλιστα από την πόλη της μόδας…