Πάντα το… ταμείο γίνεται στο τέλος σε ένα ματς. Ποτέ δεν μπορεί να κριθεί ένα πλάνο ενός προπονητή ή οι παίκτες στο… pregame μίας αναμέτρησης. Το τελικό 3-1 στο Βελιγράδι έδειξε και ανέδειξε τα λάθη παικτών και τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού, σε μία βραδιά όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν μία μεγάλη ευκαιρία και δεν την άδραξαν. Ο Ολυμπιακός ακόμα και με ισοπαλία θα ήταν σε καλή κατάσταση στον όμιλό του. Όμως στο β’ μέρος του πήγαν σχεδόν όλα στραβά.

Για αρχή σε επίπεδο προσώπων. Περισσότερο από όλους οι Μεριά και Μπενζιά βρέθηκαν σε κάκιστη βραδιά. Ο Τυνήσιος στόπερ έχει κομβική συμμετοχή στην φάση του 1-1 με τον τρόπο που διώχνει την μπάλα πάνω στον αντίπαλό του (σ.σ. Βούλιτς). Μάλιστα στην ίδια φάση το σουτ αυτό έχει περάσει κάτω από τα πόδια του. Ο Γιασίν Μεριά είναι επίσης ο παίκτης που χάνει την μεγάλη ευκαιρία από την πάσα του Ποντένσε. Στο 86′ εάν είχε σκοράρει από κοντά θα είχε κάνει το 2-1 και θα ήταν άλλο ματς. Εάν το δει συνολικά κανείς μπορεί ο Μεριά – που έχει παρουσιάσει γενικά πολύ καλά δείγματα όμως το τελευταίο διάστημα δείχνει πως έχει έλλειψη καθαρού μυαλού, συγκέντρωσης, αυτοπεποίθησης και σωστής ψυχολογίας – ίσως ήταν ακόμα πιο μοιραίος από τον Μπενζιά ενώ ούτε με την Τότεναμ ήταν θετικός.

Μετά ήταν ο Μπενζιά. Ναι η 2η κίτρινη κάρτα είναι πολύ αυστηρή και τραβηγμένη. Όμως με τον τρόπο που βάζει τα πόδια του στον Κάνιας δίνει το… δικαίωμα στον Γάλλο ρέφερι να τον αποβάλλει. Στον Ολυμπιακό πάντως είχαν άλλη άποψη επί τούτου και θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή ότι αποβολή δεν υπήρξε και αυτό καθόρισε το ματς. Κάτι που είπε στις δηλώσεις του ο Πέδρο Μαρτίνς. Ότι δηλαδή η απόφαση της αποβολής ήταν απαράδεκτη. Επίσης για τον Μπενζιά ο τρόπος που πάει στον αντίπαλο και τον κρατάει στο άλλο φάουλ που είχε κάνει οδηγεί στην πρώτη του κίτρινη. Πέραν όλων των άλλων όμως δεν έκανε ποτέ αισθητή την παρουσία του δημιουργικά ή επιθετικά. Δεν βοήθησε επί ουσίας στην κυκλοφορία της μπάλας.

Σε αυτά προσθέστε και την κακή αντίδραση άμυνας και Μπουχαλάκη στις δύο στατικές φάσεις που έφεραν τα άλλα δύο τέρματα του Ερ. Αστέρα και το τελικό αποτέλεσμα. Ναι ο Ολυμπιακός μετά την αποβολή σαν να κατέρρευσε. Πέραν αυτού όμως είχε και αρκετά ατομικά λάθη για να χάσει το ματς και φυσικά από ένα σημείο και μετά μία κακή βραδιά αρκετών κομβικών παικτών του. Από εκεί και μετά ως προς στο αρχικό πλάνο του Μαρτίνς προφανώς και υπήρξαν συζητήσεις επειδή έμειναν εκτός οι Βαλμπουενά, Ποντένσε, Ομάρ και Γκιγιέρμε. Όμως οι αλλαγές αυτές δεν φάνηκαν τόσο έντονα ή ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, όπου και βρέθηκαν να προηγούνται οι Πειραιώτες. Να σημειωθεί δε πως στην Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πάρουμε μία απόφαση για το πως προσεγγίζουμε το ροτέισον και γιατί…

Το πρόβλημα και τα… γιατί στο πλάνο έρχονται στο… μετά παρότι ο Πορτογάλος κατέβασε μία πειραματική 11άδα σε ματς με την ομάδα που διεκδικεί με τον Ολυμπιακό την 3η θέση. Γιατί δεν βγήκε νωρίτερα ο Μπενζιά ώστε να μπει ένας εκ των Βαλμπουενά – Γκιγιέρμε και να κρατήσει μπάλα στο κέντρο. Γιατί οι αλλαγές από το τεχνικό επιτελείο δεν έγιναν πιο γρήγορα για να υπάρξει και κάποια πιο μεγάλη αντίδραση. Επίσης είναι και ένα από τα ματς όπου καμία από τις αλλαγές του Μαρτίνς δεν βγήκαν σε αντίθεση με τις επιλογές του Μιλόγεβιτς καθώς και ο Βούλιτς και ο Μποάκιε ήρθαν από τον πάγκο και σκόραραν. Από τις δε τρεις αλλαγές του Μαρτίνς η πιο σωστή έδειχνε του Λοβέρα, όμως και πάλι ήθελε παίκτη στο κέντρο που δεν τον έβαλε. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν φάνηκε ούτε ο Ποντένσε όταν μπήκε με εξαίρεση την φάση που έβγαλε την μπαλιά στο τετ α τετ του Μεριά. Γενικά μετά την αποβολή και παίκτες και τεχνικό επιτελείο των Πειραιωτών ήταν… ντεφορμέ. Ο Ολυμπιακός έχασε λοιπόν μία μεγάλη και μοναδική ευκαιρία στο Βελιγράδι. Με δύο βαθμούς ή και τέσσερις στο… σακούλι του θα ήταν τώρα άλλη η ευρωπαϊκή του κουβέντα. Τώρα όμως τα πράγματα… ζορίζουν και είναι υποχρεωμένος να ψάξει την υπέρβαση και βαθμούς στα προσεχή του ματς. Φυσικά και το… μάθημα για τους Πειραιώτες σε αυτό το επίπεδο ήταν πως ποτέ ένα καλό ή επαρκές 45λεπτο δεν φτάνει για να πάρεις ένα ματς στο Champions League.

Πάνω στο πλαίσιο των αλλαγών στην βασική ενδεκάδα του Μαρτίνς προφανώς και έχει παίξει δραστικό ρόλο ο πρώτος και βασικός στόχος του τίτλου. Ο Μαρτίνς ρίσκαρε και… έχασε μαζί με τους παίκτες του στο Βελιγράδι με αλλαγές στο σχήμα που θύμισαν επί των ημερών του το πρώτο ματς με την Μίλαν στο Μιλάνο (σ.σ. και τότε είχε χάσει με το ίδιο σκορ ο Ολυμπιακός). Για τους Πειραιώτες που είναι πρώτοι στη βαθμολογία της SL1 υπάρχει φέτος πιο μεγάλη και έντονη πίεση για τον τίτλο. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και η διοίκηση της ΠΑΕ. Το πόσο θέλουν όλοι το φετινό πρωτάθλημα. Με δεδομένο πως το τελευταίο διάστημα αρκετοί βασικοί παίκτες ή παίκτες – κλειδιά εάν θέλετε ήταν στα… κόκκινα και επειδή υπάρχει και ένα δύσκολο ματς με τον Άρη εκτός έδρας ο Πορτογάλος ζύγισε ανάλογα τα δεδομένα. Προφανώς και εκείνος έκανε λάθος σχετικά με το ματς στο Βελιγράδι. Και επειδή ακριβώς όλοι οι στόχοι είναι πάντα σημαντικοί για τον Ολυμπιακό η διαχείριση στο επόμενο διάστημα θα παίξει τον πλέον κομβικό ρόλο για την ομάδα και τον ίδιο.

Πηγή: gazzetta.gr