Ο Ολυμπιακός έδωσε το βράδυ της Τρίτης έναν πολύ σημαντικό αγώνα για τους ομίλους του Champions League, με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής. Η ατμόσφαιρα στο «Μαρακανά», που δημιούργησαν οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν εκπληκτική, αλλά αυτό το κλίμα δεν διατηρήθηκε για τους Πειραιώτες και μετά το τελευταίο σφύριγμα.

Το αποτέλεσμα για την ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του, καθώς παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν στο ημίχρονο 0-1, με τον Σεμέδο να ανοίγει το σκορ στο 37′, στην επανάληψη και μετά την αποβολή του Μπενζιά στο 58′, ήρθε η κατάρρευση και η ήττα με 3-1. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημείωσαν οι Βούλιτς (63′), Μιλούνοβιτς (87′) και Μποάκιε (90′). Ένα αποτέλεσμα που κάνει αρκετά πιο δύσκολη την προσπάθεια για ευρωπαϊκή συνέχεια και μετά τον χειμώνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» της Ελλάδας ξέρουν ότι έρχεται ένα απαιτητικό δίδυμο αγώνων με την Μπάγερν Μονάχου, για την 3η και την 4η αγωνιστική του Champions League, όπου τα πράγματα αναμένεται να είναι αρκετά ζόρικα για εκείνους, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» της Σερβίας θα αναμετρηθούν με την Τότεναμ, η οποία βγαίνει… λαβωμένη από το 2-7 του Λονδίνου που τη φιλοδώρησαν οι Βαυαροί.

Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε για τη βασική του ενδεκάδα τους Σα, Τσιμίκα, Σεμέδο, Μεριά, Τοροσίδη, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Μπενζιά, Μασούρας, Λοβέρα και Γκερέρο, ενώ στον πάγκο άφησε τους Αλέν, Γκιγέρμε, Ποντένσε, Ελ Αραμπί, Ελαμπντελαουί, Βαλμπουενά και Αβ. Παπαδόπουλο.

Από την πλευρά του, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς επέλεξε για το βασικό του σχήμα τους Μπόργιαν, Ρόντιτς, Μιλούνοβιτς, Ντέγκενεκ, Γκόμπελιτς, Κάνιας, Γιόβαντσιτς, Μ. Γκαρσία, Μάριν, Φαν λα Πάρα και Τομανέ, ενώ αναπληρωματικοί ήταν οι Πόποβιτς, Πανκόβ, Βούλιτς, Μποάκιε, Γιάντερ, Ν. Πέτροβιτς και Βουκάνοβιτς.

Ο Ολυμπιακός επέβαλε τον ρυθμό του, πήρε και το προβάδισμα

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς μπήκαν στο παιχνίδι με τη λογική να κρατήσουν χαμηλά τον ρυθμό, κάτι που κατάφεραν, ενώ προσπάθησαν να «χτυπήσουν» τους αντιπάλους τους όταν θα έβρισκαν την ευκαιρία. Όπως και έκαναν.

Οι Πειραιώτες ήταν πολύ σοβαροί και συγκεντρωμένοι, είχαν τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης και παρά τις αρκετές αλλαγές στη βασική τους σύνθεση, δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Οι Σέρβοι μπήκαν με μεγαλύτερη διάθεση να δημιουργήσουν, ωστόσο οι προσπάθειές τους δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα καταγράφηκε στο 24′, όταν ο Τσιμίκας έκανε μια όμορφη ενέργεια από τα αριστερά και ωραία σέντρα για το κεφάλι του Γκερέρο, με τον Ισπανό να στέλνει την μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Μπόργιαν. Ωστόσο, στη δεύτερη καλή στιγμή της ελληνικής ομάδας ήρθε και το 0-1, όταν στο 37’ και σε εκτέλεση φάουλ του Μασούρα λίγο έξω από την περιοχή, ο Σεμέδο έκανε ένα γυριστό σουτ, για να νικήσει τον Μπόργιαν, που φέρει ευθύνη για το τέρμα που δέχθηκε, καθώς δεν προστάτεψε καλά την κλειστή του γωνία.

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε μόλις δύο σουτ στο πρώτο μέρος, «τραβηγμένα» μάλιστα, κάτι που αποτύπωνε ακριβώς την εικόνα του πρώτου 45λέπτου.

Η αποβολή άλλαξε τις ισορροπίες, ήρθε και η ισοφάριση

Μέσα σε λίγα λεπτά στην αρχή της επανάληψης, τα πάντα άλλαξαν για τον Ολυμπιακό, προς το χειρότερο. Στο 56’ ο Φαν λα Πάρα έπιασε ένα σουτ μέσα από την περιοχή και από καλή θέση, αλλά έστειλε ψηλά άουτ την μπάλα. Ήταν το… μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει. Και αυτό που ήρθε στο 58’, ήταν η αριθμητική ανισορροπία στο ματς.

Σε εκείνο το σημείο ο Μπενζιά δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα του Γάλλου διαιτητή, Μπαστιάν, η οποία μπορεί να θεωρηθεί αυστηρή, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να αποκτήσουν ψυχολογία για τη συνέχεια του παιχνιδιού. Και αυτή έφτασε στο ζενίθ, όταν στο 63’ ο Βούλιτς εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το λάθος του Μεριά και με συρτό σουτ, στο οποίο πέρασε η μπάλα κάτω από τα πόδια του Τυνήσιου, για να κάνει το 1-1.

Κατάρρευση στο τέλος του αγώνα, δύο γκολ σε τρία λεπτά

Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία του να «κλέψει» τη νίκη, αλλά ο Μεριά ολοκλήρωσε μια πολύ κακή βραδιά για εκείνον, όταν στο 86′ αστόχησε στη σέντρα του Ποντένσε, ενώ από τα πέντε μέτρα αρκούσε να σπρώξει την μπάλα προς τα αντίπαλα δίχτυα.

Αυτό δεν συνέβη και ένα λεπτό αργότερα οι Σέρβοι πήραν ένα ακόμη «δώρο». Το κόρνερ του Γκαρσία έφερε τον Μιλούνοβιτς ψηλότερα από τον Μπουχαλάκη, που δεν πήδηξε καν και στην κεφαλιά του δεν μπόρεσε να αντιδράσει ο Σα, για να γίνει το 2-1. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Έλληνας μέσος αντέδρασε για ακόμα μια φορά λανθασμένα στο 90’, σε φάση-καρμπόν, με τον Μποάκιε να τον νικάει -αυτήν τη φορά- στον αέρα και να διαμορφώνει το τελικό 3-1, μέσα σε ένα «Μαρακανά» που είχε… πάρει φωτιά.

Ερυθρός Αστέρας (Βλ. Μιλόγεβιτς): Μπόργιαν, Γκόμπελιτς, Ντέγενεκ, Μιλούνοβιτς, Ρόντιτς, Κάνιας (73’ Πέτροβιτς), Γιόβαντσιτς (55’ Βούλιτς), Γκαρσία, Φαν λα Πάρα (62’ Μποάκιε), Μάριν, Τομανέ

Ολυμπιακός (Π. Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης, Μεριά, Σεμέντο, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (89’ Ελ Αραμπί), Λοβέρα (61’ Ποντένσε), Μπενζιά, Μασούρας (79’ Ελαμπντελαουί), Γκερέρο