Το ματς με τη Σάλκε είχε ουσιαστικά τελειώσει από το ημίχρονο με τους παίκτες του Πεπ να έχουν σκοράρει τρεις φορές. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είδε τους Πολίτες να κάνουν αρκετά από τα πράγματα που ήθελε και ζητούσε στο γήπεδο. Ο Ισπανός τεχνικός ήθελε από την πρώτη στιγμή η ομάδα του να δείξει την σωστή νοοτροπία και ωριμότητα. Να πάψουν οι Πολίτες να είναι οι… έφηβοι και οι ανώριμοι του θεσμού και να βρεθούν στην επόμενη φάση και στην κλήρωση της Παρασκευής για τα προημιτελικά του Champions League. Ο Γκουαρδιόλα ήθελε το σωστό buildup της Σίτι, δηλαδή το ‘χτίσιμο’ του παιχνιδιού με στόχο μία καλή και μεστή εμφάνιση. Ήρθε ένα εντυπωσιακό 7-0 απέναντι σε μία γερμανική ομάδα σε μία αναμέτρηση, όπου η Σίτι έδειξε ικανή να βάλει κι άλλα γκολ.

Είναι μία πραγματικότητα όμως ότι ο Γκουαρδιόλα ανέλαβε τη Μάντσεστερ Σίτι για να την οδηγήσει ψηλά και στην Ευρώπη. Να να την φτάσει στην Γη της Επαγγελίας με την κατάκτηση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τροπαίου. Τέτοιες εμφανίσεις και τέτοιες νίκες ανεβάζουν το status της Σίτι στην Ευρώπη. Για τον σύλλογο ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Καταλανού, δικαιολογίες δεν υπάρχουν στο αγωνιστικό σκέλος. Πρόκειται για μία ομάδα με μπάτζετ πολλών εκατομμυρίων και με έναν προπονητή που έχει την δυνατότητα να έχει τον Μπερνάντο Σίλβα, αγορά 42 εκατ., για να καλύψει τον Κέβιν Ντε Μπρόινε για τις φορές που τραυματίστηκε. Ακόμα και με την απουσία του τιμωρημένου Οταμέντι και του ανέτοιμου Κομπανί ή του Στόουνς ο Γκουαρδιόλα είχε επιλογή από το… πάνω ράφι με τον Ντανίλο.

Ωστόσο ο Γκουαρδιόλα έχει ένα σκεπτικό με κάποια βάση και δόση αλήθειας. Η Πόρτο με λιγότερα… εφόδια πέτυχε τον θρίαμβο του 2004 αλλά δεν είναι μία ομάδα που παίζει τακτικά στα ημιτελικά. Ο Ισπανός θεωρεί πως για να πάρει κάποιος σοβαρά στο ευρωπαϊκό στερέωμα έναν ποδοσφαιρικό Οργανισμό πρέπει τουλάχιστον να είναι συνεχόμενες χρονιές στα ημιτελικά του Champions League. Με έναν τέτοιο τρόπο θα μπορεί να βάλει τα θεμέλια για να γράψει ιστορία όπως οι Ρεάλ, Μίλαν, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα και Άγιαξ. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις.

Τα άλλα επιχειρήματα του Γκουαρδιόλα όμως δείχνουν πιο αδύναμα από την στιγμή που η Σίτι έχει οκτώ σερί παρουσίες στο Champions League και την έκτη φορά που φτάνει σε νοκ άουτ φάση. Ακόμα και έτσι πάντως και ακόμα και σε ματς με την Σάλκε η Σίτι έδειξε κυρίως στο α’ μέρος να δυσκολεύεται ακόμα και με τον τρόπο μεταφοράς της μπάλας και την κυκλοφορία. Από το 35′ και μετά τα πράγματα έγιναν πολύ πιο εύκολα. Ο Καταλανός είχε παράπονο από τους παίκτες του στην αρχή για το πως έβγαινε μπροστά η Σάλκε και ειδικά σε δύο με τρεις περιπτώσεις. Υπάρχουν βέβαια ατομικά παίκτες στην Σίτι που κάνουν την διαφορά όπως ο Στέρλινγκ. Μετά το χατ τρικ με την Γουότφορντ το Σάββατο προκάλεσε μεγάλα… ρήγματα στην Σάλκε και μέχρι το 56′ είχε την τρομερή ασίστ στο 1-0 του Αγουέρο και ένα γκολ. Έβγαλε δε και σε ιδανική θέση τον Αγουέρο σε ευκαρία που έχασε.

Ο Γκουαρδιόλα αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που είχε στο ξεκίνημα με την Γουότφορντ η Σίτι. Τόσο εκείνος όσο και ο συνεργάτης του, ο Αρτέτα δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις τοποθετήσεις των παικτών και τις κινήσεις τους με ή χωρίς την μπάλα. Ήταν ένα ματς που έτσι και αλλιώς το πρώτο γκολ της Σίτι μπήκε στο 46′. Ο ρόλος των Μπερνάντο Σίλβα και Νταβίντ Σίλβα στο ματς βοήθησε με τον δεύτερο να έχει και την ασίστ στο 3-0.

Στην αναμέτρηση με την Σάλκε ο τρόπος που έπαιξε από ένα σημείο και μετά η γερμανική ομάδα και η επιθετική της… βιασύνη και επιπολαιότητα βοήθησαν την Σίτι. Το λάθος του Μπρούμα που γκρέμισε τον Μπερνάντο Σίλβα και το αλά Πανένκα πέναλτι του Αγουέρο έκαναν την… αρχή. Η Σάλκε άρχισε να καταρρέει, ο τερματοφύλακάς της επίσης δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα και γρήγορα η Σίτι πήρε το συνολικό αβαντάζ στο σκορ στο 5-2. Ο Σανέ είχε κάνει το 3-0 πριν το α’ μέρος και η Σίτι είχε διασφαλίσει την πρόκριση.

Ο Γκουαρδιόλα πετυχαίνει το ίδιο ακριβώς επίτευγμα για 2η σερί χρονιά και καμία ομάδα δεν θα θέλει να παίξει εναντίον της Σίτι με τέτοιο αγωνιστικό ρυθμό. Εξάλλου η Μάντσεστερ έχει να πάρει και το παράδειγμα των ανατροπών των Γιουνάιτεντ με Παρί και Άγιαξ με Ρεάλ. Η Σίτι πρέπει να κερδίσει το Champions League για να φτάσει στην απόλυτη ποδοσφαιρική ωριμότητα και καταξίωση. Μπορεί να το κάνει φέτος…

Πηγή: gazzetta.gr