Για ακόμη μια φορά η ΑΕΚ έκανε τα εύκολα δύσκολα κόντρα σε μια ομάδα που έπρεπε να «καθαρίσει» με ευκολία και στις δυο αναμετρήσεις, αλλά έστω και με θρίλερ, κατάφερε με την ισοπαλία 1-1 και σε συνδυασμό με το 1-2 στην Ουγγαρία να προκριθεί στους ομίλους του Champions League μετά από τη σεζόν 2006-07.

Γράφει ο Βαγγέλης Κύρκος

Η Ένωση προηγήθηκε με πέναλτι του Μάνταλου στο 48’, ο Νεγκό στο 57’ έφερε το ματς στα ίσα, με την ελληνική ομάδα να μένει στο 80’ και με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Λόπες, αλλά στο τέλος κράτησε το πολύτιμο αποτέλεσμα και όσα σημαίνει η πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Εκτός ο Πόνσε, Λόπες αντί Μπακασέτα

Με δεδομένες τις πολλές απουσίες που είχε για ακόμη ένα παιχνίδι, ο Μαρίνος Ουζουνίδης ούτε ήθελε να αλλάξει πολλά σε σχέση με το ματς της Ουγγαρίας, βρέθηκε όμως και κατά κάποιον τρόπο προ… μονόδρομου. Έτσι, η μοναδική αλλαγή που έγινε σε σχέση με το πρώτο ματς ήταν με τον Λόπες να παίρνει τη θέση του τιμωρημένου Μπακασέτα.

Ο Μπάρκας ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ο Μπακάκης στα δεξιά, Οικονόμου και Λαμπρόπουλος στα στοπερ και Χουλτ αριστερά στην άμυνα, Σιμόες και Γαλανόπουλος αμυντικά χαφ, Μάνταλος δεξια και Λόπες αριστερά στη μεσαία γραμμή και Κλωναρίδης πίσω από τον προωθημένο Λιβάγια.

Χαλαρά πρώτο 30λεπτο, ένα φάουλ «άναψε» το ματς

Το παιχνίδι στην αρχή είχε καλό ρυθμό, αλλά όχι και ανάλογες φάσεις. Στη στατιστική καταγράφηκε απλώς μια κίτρινη κάρτα στον Νικόλοφ. Ο Λιβάγια επιχείρησε κάποιες ατομικές ενέργειες, αλλά φάσεις δεν δημιουργήθηκαν. Ουσιαστικά, το πρώτο σουτ καταγράφηκε στο 23’ με τον Κλωναρίδη, αλλά η μπάλα έφυγε πολύ ψηλά άουτ. Ο Μπακάκης έκανε στο 27’ μια ωραία κούρσα και σέντρα από δεξιά, αλλά ο Λόπες που σηκώθηκε για κεφαλιά, δεν μπόρεσε να φτάσει στην μπάλα.

Η πρώτη μεγάλη φάση ήρθε στο 30’ και την είχαν οι φιλοξενούμενοι, με τον Λάζοβιτς να εκτελεί ωραία ένα φάουλ, να στέλνει την μπάλα προς το «Γ» του Μπάρκα, αλλά ο Έλληνας γκολκίπερ έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο 32’ η Ένωση απάντησε, με σέντρα-σουτ του Μάνταλου, που έδιωξε ο Κόβατσικ σε κόρνερ.

Η βροχή έβαλε «φρένο»

Πάνω που ο ξεκίνησαν οι φάσεις, η βροχή αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή της με έντονο τρόπο. Κάτι που επηρέασε τους παίκτες στα πατήματά τους. Στο 38’ είδε κίτρινη κάρτα ο Νεγκό, ενώ ίδια τύχη είχε και ο Χότζιτς, που ανέτρεψε τον Λιβάγια, ο οποίος του έκλεψε την μπάλα. Το φάουλ όμως πέρασε ανεκμετάλλευτο. Ο Κροάτης άσος της ΑΕΚ επιχείρησε μια ωραία ατομική ενέργεια στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, αλλά το σουτ του έφυγε λίγο άουτ.

Γκολ με το «καλημέρα» και… ροντέο

Οι Ούγγροι έκαναν αλλαγή στην ανάπαυλα, με τον Πατκάι αντικαθιστά τον Νικόλοφ. Η ΑΕΚ βρήκε το πολυπόθητο γκολ νωρίς στην επανάληψη. Ο Φιόλα έσπρωξε τον Λόπες εντός περιοχής, ο Μαρτσίνιακ που ήταν κοντά στη φάση έδειξε την άσπρη βούλα στο 47’. Ο Μάνταλος εκτέλεσε σωστά στο 48’ και έτσι έγινε το 1-0. Στο 51’ η ελληνική ομάδα είχε νέα καλή στιγμή, αλλά το σουτ του Κλωναρίδη βρήκε στα σώματα των αντιπάλων.

Στο 57’ η άμυνα της Ένωσης κοιμήθηκε, ο Νεγκό βγήκε από δεξιά, μόνος με τον Μπάρκα, πλάσαρε ωραία πάνω από το σώμα του «κιτρινόμαυρου» τερματοφύλακα και έφερε το ματς στα ίσα (1-1). Εκεί η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη φάνηκε να επηρεάζεται, με τα λάθη νευρικότητας να κάνουν την εμφάνισή τους. Στο 62’ έγινε και η πρώτη αλλαγή από πλευράς γηπεδούχων, με τον Πόνσε να περνά στη θέση του Κλωναρίδη.

Στο 68΄η Βίντι είχε μεγάλη ευκαιρία να ανατρέψει ολοκληρωτικά την εικόνα του ματς. Σουτ του Νεγκό έξω από την περιοχή, με την μπάλα περνά δίπλα από το αριστερό  δοκάρι του «δικεφάλου». Οι Ούγγροι συνέχισαν να είναι επικίνδυνοι, όταν στο 71’ ο Στσέποβιτς σούταρε στη δεξιά γωνία του Μπάρκα, που έδιωξε τον κίνδυνο. Στο 74’ ο Λιβάγια επιχείρησε ακόμη μια ατομική προσπάθεια, σούταρε με δύναμη, αλλά ο Κόβακσικ έβγαλε σε κόρνερ.

Ζόρισε κι άλλο το πράγμα

Στο 80’ τα πράγματα έγιναν χειρότερα για την ΑΕΚ, όταν ο Σιμόες έκανε ένα επικίνδυνο φάουλ έξω από την περιοχή της ομάδας του και δέχθηκε την κίτρινη κάρτα. Χωρίς λόγο, ο Λόπες πήγε και κουτουλάει έναν αντίπαλο, για να αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες. Το ευτύχημα για τους γηπεδούχος ήταν πως ο Μπάρκας έδιωξε την πολύ καλή εκτέλεση του  Λάζοβιτς. Δεύτερη αλλαγή για την ΑΕΚ. Στο 83’ έγινε κι άλλη αλλαγή για την ελληνική ομάδα, με τον Άλεφ να παίρνει τη θέση του Λιβάγια.

Στο 90’ ο Ουζουνίδης έκλεισε τις αλλαγές του, με τον Τσόσιτς να περνά στη θέση του Μάνταλου. Σαφής η πρόθεση του Εβρίτη τεχνικού να κρατήσει το 1-1. Στο 97΄ο Στσέποβιτς σούταρε από το ύψος της περιοχής, η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι και κάπου εκεί το έργο τελείωσε.

Με το τελευταίο σφύριγμα του ματς, οι Ούγγροι είχαν πολλά νεύρα, έψαξαν καυγά με τους παίκτες της ΑΕΚ, ο Λιβάγια δεν κράτησε την ψυχραιμία του και σε διαπληκτισμό με τους αντίπαλους δέχθηκε την κόκκινη κάρτα. Αντίθετα, κίτρινη αντίκρισαν οι Χουλτ, Κόβακς και ο προκλητικός σε όλον τον αγώνα Λάζοβιτς.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Κλωναρίδης (Πόνσε), Λόπες, Μάνταλος (Τσόσιτς), Λιβάγια (83’ Άλεφ)

Βιντι (Μάρκο Νίκολιτς): Κόβακσικ, Βινίσιους, Φιόλα, Λάζοβιτς, Χάτζιτς, Κόβακς, Νικόλοφ (46’ Πακτάι), Νέγκο, Στοπίρα, Γιούχαζ, Σέποβιτς