Την ώρα που προετοιμάζονται για το πιο φτωχό ελληνικό καλοκαίρι στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι Ελληνες ατζέντηδες, οι μεσάζοντες των μεταγραφών, συνειδητοποιούν την ευκαιρία να παραμείνουν στο επάγγελμα και στο ποδόσφαιρο χάρη στην αλλαγή του επαγγελματικού προσανατολισμού των ποδοσφαιριστών.

Στην ψηφιακή εποχή, που η πρόσβαση είναι ευκολότερη από ποτέ, οι ατζέντηδες βρίσκουν τις άκρες και τις διασυνδέσεις, αποκτούν επαφές και ανοίγουν ευρωπαϊκές πόρτες που δεν γνώριζαν μέχρι πρότινος πώς να προσεγγίσουν.

Και οι Ελληνες ποδοσφαιριστές δεν βάζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο τραπέζι προκειμένου να μεταναστεύσουν. Τους αρκεί ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο σε έναν αξιοπρεπή σύλλογο για να μαζέψουν αμέσως τα πράγματά τους και να μπουν στο αεροπλάνο.

Αυτή η νέα πραγματικότητα προφανώς δημιουργεί τον μεγάλο κίνδυνο της εξαφάνισης των ποιοτικών Ελλήνων ποδοσφαιριστών από το ελληνικό πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή όμως ανοίγει επιτέλους διάπλατα την πόρτα της μαζικής εξαγωγής ποδοσφαιριστών και δίδεται, επιτέλους, το κίνητρο στους ελληνικούς συλλόγους για να ανοίξουν τα μάτια και να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν: Να φτιάξουν υποδομές για να φτιάξουν και να εξάγουν ποδοσφαιριστές.

Το κύμα της μετανάστευσης ποδοσφαιριστών ολοένα και μεγαλώνει. Κανείς δεν ξέρει ακόμη βεβαίως πόσοι θα τα καταφέρουν και ποιοι θα είναι οι προορισμοί. Πλέον όμως οι προσγειωμένες απαιτήσεις των ελληνικών ομάδων ανοίγουν τα σύνορα και κάνουν αυτές τις μετακινήσεις ευκολότερες από ποτέ.

Υπό προϋποθέσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μόνο να κερδίσει αν εξάγει μαζικά τα φτηνά, για τα ευρωπαϊκά στάνταρ, εργατικά πόδια. Διότι όταν επιστρέψουν οι οικονομικοί μετανάστες ποδοσφαιριστές, θα φέρουν πίσω το ανοιχτό κεφάλι, την εμπειρία και την καλύτερη αντίληψη για το ποδόσφαιρο.

Ναι, θα ζήσουμε με λιγότερους ποιοτικούς Ελληνες παίκτες, σε μια εποχή που θα αναγκαστούμε να ζήσουμε και με λιγότερους ποιοτικούς ξένους, για λόγους κόστους. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να δημιουργηθεί η μόδα και να αναπτυχθεί το ρεύμα που θα βάλει τις ελληνικές ομάδες στη διαδικασία να φτιάξουν επιτέλους καλά εργοστάσια παραγωγής ποδοσφαιριστών. Κι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να του συμβεί του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτή την εποχή.

Πηγή: Sport-fm.gr