Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έχει καταφέρει τόσο για αγωνιστικούς, όσο και για εξωαγωνιστικούς λόγους να είναι το πιο πολυσυζητήμενο πρόσωπο της Εθνικής Ανδρών σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Όταν η Εθνική Ανδρών ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού την προετοιμασία της για τη διοργάνωση όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μικρή αναφορά γινόταν στο μεγάλο αδερφό του και επίσης παίκτη της Εθνικής, τον Θανάση. Όταν ο Γιάννης ανακοίνωσε πως λόγω τραυματισμού αποσύρει την συμμετοχή του από την εθνική ομάδα δέχθηκε σκληρή κριτική από πολλούς, από την οποία δεν γλύτωσε ούτε ο Θανάσης, που άκουσε να τον κατηγορούν άδικα πως ο μόνος λόγος που μπήκε στη δωδεκάδα της Εθνικής ήταν η συγγένεια του με τον σούπερσταρ των Μιλγουόκι Μπακς

Ο 25χρονος γκαρντ, που το καλοκαίρι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, κατάφερε να κάνει αρκετούς από τους επικριτές του να σωπάσουν με τις εμφανίσεις του στη φάση των ομίλων στο Ελσίνκι. Η συνεισφορά του δεν είναι τόσο σημαντική σε πόντους, αλλά η ενέργεια και η αυταπάρνηση που δείχνει κάθε φορά που μπαίνει να αγωνιστεί είναι μοναδική, και παρασέρνει και τους συμπαίκτες του. Αποτελεί το κρυφό όπλο του Μίσσα που κάθε φορά που τον ρίχνει στον αγώνα λειτουργεί σαν ξυπνητήρι για την υπόλοιπη ομάδα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον πρώτο αγώνα με την Ισλανδία ο Θανάσης με την είσοδο του στο παρκέ, την ώρα που οι αντίπαλοι μας προσπαθούσαν για την ανατροπή, έκανε την ομάδα πιο ζωηρή σε άμυνα και επίθεση, ενώ οι δύο εντυπωσιακές τάπες που έκανε έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Εθνικής. Ο Θανάσης με την Ισλανδία αγωνίστηκε 19 λεπτά με απολογισμό 9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 τάπες.

Ο Θανάσης ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Εθνικής στην ήττα από την Γαλλία. Ο άσος του «τριφυλλιού» όταν ο μοναδικός που προσπαθούσε στην άμυνα και ουσιαστικά αυτός έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση στο 4ο δεκάλεπτο, που δυστυχώς όμως δεν έφτασε για την ανατροπή. Ο Αντετοκούνμπο απέναντι στους «τρικολόρ» είχε 12 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 τάπες, μαζεύοντας στο σύστημα αποδοσης 20 βαθμούς, πίσω από τον Κώστα Σλούκα που είχε 23 βαθμούς.

Στην συνέχεια ακολούθησε ακόμα μια ήττα, συνοδευόμενη πάλι με κακή εμφάνιση, αυτή την φορά από την Σλοβενία όπου ο Θανάσης έκανε το χειρότερο παιχνίδι στην διοργάνωση τελειώνοντας την αναμέτρηση με 0 σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Στον αγώνα απέναντι στην οικοδέσποινα Φινλανδία, όπου η Εθνική ηττήθηκε και πάλι με κάτω τα χέρια, ο Θανάσης ήταν ο πρώτος σκόρερ με 17 πόντους. Μετά την λήξη του αγώνα όμως ο Αντετοκούνμπο μην μπορώντας να κρύψει την απογοήτευση του και τον εκνευρισμό του προχώρησε με μια δήλωση που «έριξε λάδι» στην ήδη τεταμένη κατάτασταση στα αποδυτήρια της Ελλάδας λέγοντας: «Να παίζουν αυτοί που θέλουν να παίζουν με την ψυχή τους για την Εθνική ομάδα».

Η δήλωση αυτή -ακόμη κι αν μετά προέβη σε διεκυκρινήσεις- δημιούργησε «τριγμούς» στην «επίσημη αγαπημένη», αλλά ίσως ήταν το «ηλεκτροσοκ» που χρειαζόταν η ομάδα ενόψει του «τελικού» που ακολουθούσε με την Πολωνία, όπου ο χαμένος αποχαιρετούσε την διοργάνωση. Τελικά όμως η Εθνική πήρε την νίκη που την έστειλε στους «16» με τον Αντετοκούνμπο να υστερεί και πάλι επιθετικά (0 πόντους), αλλά να προσφέρει πολλά με την διάθεση του στην άμυνα.