Σχεδόν επιβεβλημένη είναι η πώληση ενός πρωτοκλασάτου παίκτη του ΠΑΟΚ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες στην αδειοδότηση από την UEFA, όπως αποκάλυψαν Ζήσης Βρύζας και Θοδωρής Ζαγοράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. «Πολύ πιθανό να φύγει ο Κοντρέρας, μελετάμε προτάσεις για τον Βιεϊρίνια, αλλά μόνο για εξωτερικό», τόνισαν, ενώ άφησαν ανοικτό και το ενδεχόμενο πώλησης του Σαλπιγγίδη.

Αναλυτικά, ο αντιπρόεδρος και το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ μίλησαν για:

-την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ:

Βρύζας: «Δυστυχώς είμαστε σε μία φάση όχι τόσο καλή. Πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική ευημερία της ομάδας. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Στα δύσκολα φαίνονται οι κατάλληλοι. Πιστεύω θα κάνουμε το καλύτερο για κάθε πρόβλημα».

Κωνσταντινίδης:
«Ξέρετε ότι πρέπει να γίνουν κινήσει. Δημιουργήσαμε μία ομάδα, η οποία ήταν και είναι ανταγωνιστική. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, από το Δεκέμβριο του 2010 έχει αλλάξει η φορολογία και έχουν αλλάξει οι κανόνες του financial fair play. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουμε πρέπει να παρουσιάσουμε ένα σωστό πρόσωπο. Είμαστε σε θέση να πούμε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου πρέπει να δείξουμε ένα καλύτερο πρόσωπο από αυτό που έχουμε σήμερα».

-τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων:

Κωνσταντινίδης: «Πρέπει να γίνει συνδυασμός πραγμάτων. Να μειώσουμε το μπάτζετ 15-20%. Για το αγωνιστικό, το μοναδικό έσοδο είναι η πώληση. Όσα περισσότερα έσοδα έρχονται από μία τέτοια κίνηση τόσο λιγότερο θα μειώνεται το μπάτζετ. Το καθαρά αγωνιστικό μπάτζετ είναι φέτος κοντά στα 13,5 εκατ. ευρώ και πρέπει να κατέβει».

Βρύζας: «Υπάρχει μία διαφορά. Ο κ. Μαυροφρύδης είπε στην τελευταία συνέντευξη ότι όλα τα έξοδα του αγωνιστικού είναι 21 εκατ. ευρώ. Το αγωνιστικό μπάτζετ είναι για την ακρίβεια 13.522.000 που αφορούν τα έξοδα, για παίκτες, προπονητές και πριμ. Σε όλα τα έξοδα, υπάρχει και το γήπεδο ακόμα και τα πρόστιμα. Έτσι μαζεύονται τα 21 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να κατεβάσουμε τα συμβόλαια σε ένα επίπεδο, αλλά αυτό έχει συνάρτηση με την πώληση. Κανένας δε θέλει να αποδυναμωθεί η ομάδα, αλλά το επιβάλλει η κατάσταση».

-το αν ο Λάζλο Μπόλονι είναι ενήμερος:

Βρύζας: «Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση. Είναι πολύπλοκο το πράγμα. Ο προπονητής είναι ενημερωμένος για κάθε ενδεχόμενο. Και επειδή είχε προκύψει και ένα θέμα με τον προπονητή. έχει ταχθεί σε αυτήν την προσπάθεια».

-την υπόθεση του Πάμπλο Κοντρέρας

Βρύζας: «Υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να αποχωρήσει. Έχουμε επιλέξει να αντιμετωπίσουμε κατάματα τα πράγματα. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας στους παίκτες. Ο ΠΑΟΚ περνάει μία δύσκολη στιγμή και θα πρέπει να το σεβαστούν. Πρέπει να το δείχνουν και με τη συμπεριφορά τους. Όποιος παίκτης δε μπορεί να δεχτεί αυτήν την κατάσταση, να μας το πει, για να μείνουμε με ένα γκρουπ που έχει την ψυχή του εδώ. Ο Κοντρέρας θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, έχει και το πρόβλημα με τη μητέρα του. Του κάναμε πριν ένα μήνα πρόταση ανανέωσης. Μας είπε ότι υπάρχει το πρόβλημα με τη μητέρα του, έχει μία πρόταση καλή και μας ανέλυσε την κατάσταση. Στον ΠΑΟΚ αρμόζει να δει με σεβασμό και να αντιμετωπίσει έτσι όπως πρέπει, μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Κοντρέρας».

-το ενδεχόμενο πώλησης του Βιεϊρίνια:

Βρύζας: «Ο Βιεϊρίνια είναι η μεγαλύτερη αξία χρηματιστηριακά από τον Κοντρέρας. Σε ενάμιση χρόνο τελειώνει το συμβόλαιο του και ο ΠΑΟΚ ίσως θα έπρεπε να δει πολύ σοβαρά την πώλησή του. Και ο ΠΑΟΚ δουλεύει πάνω σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις προτάσεων που είναι σε προχωρημένο στάδιο, από ομάδες του εξωτερικού. Πώληση στην Ελλάδα δε συζητάμε. Διαπραγματευτικά δεν είμαστε καλοί. Σίγουρα όμως δεν είμαστε χαζοί. Θέλουμε να έχουμε το καλύτερο κέρδος».

-την πιθανότητα πώλησης του Σαλπιγγίδη: «Εχει ένα μεγάλο συμβόλαιο για τα δεδομένα μας. Πρέπει να δούμε τις κινήσεις μας μέσα στο Γενάρη και υπάρχει ενδεχόμενο να φύγει και ο Σαλπιγγίδης».

-την αποχώρηση του Ντιέγκο Αρίας: «Το σκεπτικό ήταν στο οικονομικό πλαίσιο. Δεν ήταν πρώτη επιλογή αυτήν τη στιγμή και για αυτό το λόγο, σκέφτηκε να συζητήσει την αποχώρησή του. Για αγωνιστικούς λόγους όταν θέλει να αποχωρήσει, εμείς διαπραγματευτικά δεν είμαστε ισχυροί γιατί είμαστε πίσω στις πληρωμές. Ετσι έφυγε ο Αρίας».

-την αποχώρηση του Βίκτορ Βιτόλο το καλοκαίρι:

Κωνσταντινίδης: «Μου εξέφρασε την επθιθυμία να φύγει από τον Απρίλιο. Μου εξήγησε υπήρχαν κάποιοι λόγοι με κάποιες συμπεριφορές, και με τους δημοιογράγους έχουν σχέση, μετά το ματς με την ΤΣΣΚΑ. Του είπα αν το καλοκαίρι έχει ίδια γνώμη θα κάτσουμε να το συζητήσουμε και πάλι. Δεν είναι σωστό να κάτσουμε να αναλύσουμε όλους τους λόγους. Ηθελε να φύγει. Το καλοκαίρι ο Σαχπατζίδης είχε πει ότι θα δοθούν χρήματα για τον σκοπό αυτό αλλά δεν θεωρήσαμε σωστό να δοθούν λεφτά σε ένα παίκτη και οι υπόλοιποι να μείνουν έτσι. Εγώ προσωπικά δεν θεώρησα ότι ο Βιτόλο είναι το μεγάλο μέγεθος που δεν πρέπει να φύγει. Δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι, δεν έφυγε επειδή ήταν πίσω στα λεφτά».

-το ενδεχόμενο μείωσης στα συμβόλαια παικτών:

Κωνσταντινίδης: «Με τον μόνο που έγινε συζήτηση για μείωση συμβολαίου ήταν με τον Σαλπιγγίδη το καλοκαίρι. Δεν έχει ξαναγίνει και δεν είναι σκοπός της ομάδας να κάνει κάτι τέτοιο».

-τη δημόσια αντίδραση του Ίβιτς στα δημοσιεύματα για μείωση συμβολαίου:

«Εγώ προσωπικά χαίρομαι να έχω παίκτες με προσωπικότητα. Νομίζω ότι κάθε κατάσταση πρέπει να συζητιέται, παρά να περνάει στο ντούκου. Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο θέμα ο Βλάνταν έφυγε από το όρια γιατί δεν έπρεπε να μιλήσει για το οικονομικό γιατί δεν είναι ωραίο και για εμάς, αφού ο Ίβιτς έχει πάρει από την ομάδα πολλά χρήματα από το συμβόλαιο του».

-το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με αυτές τις κινήσεις:

Κωνσταντινίδης: «Είχα πει κάποια στιγμή, ότι πρέπει να κοιτάξουμε την ομάδα. Από εκείνη τη στιγμή ήρθαν κάποια παιδιά, κοιτάζοντας περισσότερο το μέλλον της ομάδας, όπως ο Κατσικάς και ο Γιάννου. Ο Λεονάρντο δε μας στοίχισε πολύ οικονομικά κια είδαμε με χαρά τον Σταφυλίδη να ανταποκρίνεται. Ο Μπόλονι έκανε κάποιες δηλώσεις, αλλά δε μπορεί κανείς να εγγυηθεί αν φύγουν όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές να είναι ανταγωνιστική η ομάδα. Προτεραιότητα μας τώρα όμως είναι να βγούμε από αυτήν τη συγκυρία. Έχουμε ένα πλάνο να κάνουμε ξανά την ομάδα δυνατή. Είμαστε αισιόδοξοι και μας το έχουν δείξει και τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην ομάδα και μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε ομάδα που θα φέρει επιτυχίες. Στην Ευρώπη προχωράμε, στο Κύπελλο προκριθήκαμε, στο πρωτάθλημα είμαστε σε μία θέση που δεν έχουν χαθεί τα πάντα».

Βρύζας: «Το πιο σημαντικό είναι η καθημερινή οργάνωση. Η επιλογή των προσώπων είναι δευτερεύουσα. Ο ΠΑΟΚ δε μπορεί να πάρει παίκτες τεράστιας αξίας. Αν υπάρχει το πακέτο μπορεί να υπάρχει επιτυχία. Αλλά κανένας δε μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Ο ΠΑΟΚ αναπτύχθηκε από το 2008 και μετά. Ήταν μία ανυπόληπτη ομάδα κι έγινε ανταγωνιστική. Την ίδια στιγμή που γίνεται ανάπτυξη είναι δύσκολο να κάνεις και εξυγίανση. Έγιναν λάθη στο τρόπο λειτουργίας. Εγώ όταν γύρισα το καλοκαίρι, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και είπαμε ότι πρέπει να διορθωθούν κάποια πράγματα. Και με διαβεβαίωσε για αυτό».

-την αξιοποίηση των ακαδημιών:

«Είμαστε σε απόλυτο προγραμματισμό. Είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μας τι πρέπει να γίνει. Αυτό οδηγεί σε λύσεις των νέων. Ο Σταφυλίδης έδειξε και έπαιξε, αλλιώς δεν θα βάζαμε ένα παιδί απέναντι στην Τότεναμ. Έχουν γίνει επενδύσεις στις Ακαδημίες, γίνεται καλή δουλειά. Τα παιδιά του 97′ θα έχουν την ταυτότητα που θέλουμε. Παρότι δεν έχουμε μεγάλο δίκτυο, μέσω γνωριμιών σε νομούς και με το δίκτυο των ακαδημιών έχουμε δημιουργήσει το τμήμα. Στην πρώτη ομάδα, δεν υπάρχει τμήμα σκάουτινγκ, αλλά συνεργασίες με ανθρώπους. Είναι δύσκολο να επενδύσεις λεφτά στο σκάουτινγκ, όταν δεν υπάρχουν».

-τους λόγους της αποχώρησης και της επιστροφής του Ζήση Βρύζα:

Βρύζας: «Εγιναν κάποια πράγματα που με πλήγωσαν. Ειχαν να κάνουν και με την ανθρώπινη και με την επαγγελματική πλευρά, σε σημείο να νιώθω ότι δε μπορούσα ή δεν πέρασαν κάποια πράγματα που ήθελαν. Μίλησα με τον πρόεδρο, του ανέφερα όσα με απασχολούσαν, μου απάντησε ότι πρώτος θέλει να διορθωθούν κάποια πράγματα. Ισως να έχουμε αργήσει κιόλας, αλλά ίσως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, για να είμαστε και να δείχνουμε καθαροί. Εγώ κάθε μέρα προσπαθώ να δώσω την άποψη μου για να τα πετύχουμε».

Πηγή: sport-fm.gr