Ακόμη δεν κατάλαβε τι την χτύπησε η Ζαλγκίρις… Ένας επιβλητικός Παναθηναϊκός έδωσε σπουδαία παράσταση στη Λιθουανία συντρίβοντας τη Ζαλγκίρις με 94-59. Κορυφαίοι Σμιθ και Νικ Καλάθης που πέτυχαν από 17 πόντους για τους «πράσινους», που τελείωσαν το ματς με μόλις 4 λάθη και 21 ασίστ. «Καπάρωσε» τη δεύτερη θέση η ομάδα του Ομπράντοβιτς, που με νίκη στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ την επόμενη εβδομάδα ελπίζει και σε πρωτιά.

Ήταν μέχρι να ξεκολλήσει

Με έκπληξη την παρουσία του Λόγκαν αντί του Νικ Καλάθη και τους συνήθεις τέσσερις, Διαμαντίδη, Σάτο, Σμιθ και Μπατίστ, ξεκίνησε το ματς ο Παναθηναϊκός, αλλά του πήρε ώρα να βρει ρυθμό. Χρειάστηκε να περάσουν 3:25 για να βάλει… γκολ ο Σμιθ με 2/2 από τη γραμμή, αλλά και οκτώ άστοχα σουτ μέχρι ο Βουγιούκας να πετύχει το πρώτο καλάθι των φιλοξενούμενων ισοφαρίζοντας σε 6-6 στα 4:43 πριν τη λήξη του δεκαλέπτου. Η αποτελεσματική άμυνα των πρωταθλητών Ευρώπης σε συνδυασμό με την αναρχία στο επιθετικό παιχνίδι της Ζαλγκίρις, δεν επέτρεψε στους παίκτες του Τριφούνοβιτς να εκμεταλλευτούν την αφλογιστία του αντιπάλου και ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την περίοδο με το πρώτο του προβάδισμα στο ματς (14-15).

Show time!

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πάτησε γκάζι στο δεύτερο δεκάλεπτο. Μετά την προσωρινή απώλεια του προβαδίσματος (16-15), ακολούθησε ένα σερί 18-0, με τον Παναθηναϊκό να είναι συνεπής στην άμυνα κι εντυπωσιακός στην επίθεση με πρωταγωνιστές Καλάθη, Σμιθ και Μπατίστ κόντρα σε μία κακή ομάδα που χρειάστηκε να περάσουν 7:17 για να κουνήσει το διχτάκι. Οι αποδοκιμασίες των φίλων της Ζαλγκίρις για την ομάδα τους και το χειροκρότημα για το θέαμα που πρόσφερε το «τριφύλλι» ήταν φυσιολογική συνέπεια της εικόνας του αγώνα, που βρήκε τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στα αποδυτήρια με το επιβλητικό 41-19.

Χαλαρά και με διαφορά…

Αν κι όχι με ανάλογα εντυπωσιακό τρόπο, ο Παναθηναϊκός διατήρησε άνετα τη διαφορά ασφαλείας από τη Ζαλγκίρις στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Σμιθ συνέχισε να οργιάζει βοηθώντας την ομάδα του να φτάνει με τεράστια ευκολία στο καλάθι και η απόσταση μεγάλωνε. Αρχικά 46-21, λίγο μετά 58-29 και «σπάζοντας» το φράγμα των 30 πόντων, στο 63-31, προτού ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο με 65-38.

Την αποτελείωσε

Κάτι η χαλάρωση που-μοιραία-έφερε η διαφορά, ίσως και η συντήρηση δυνάμεων εν όψει ΠΑΟΚ στην Πυλαία το Σάββατο, οι «πράσινοι» κατέβασαν ταχύτητα και οι Λιθουανοί βρήκαν την ευκαιρία να περιορίσουν προσωρινά τη διαφορά (71-50), κυρίως χάρη στις προσπάθειες των Πόποβιτς και Γουίμς. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, εμφανώς ικανοποιημένος από τους παίκτες του, έδωσε χρόνο σε Πατ Καλάθη και Κυρίτση. Το ματς ολοκληρώθηκε με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της, 94-59, κερδίζοντας για έκτη φορά σε επτά επισκέψεις τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε μαθηματικά τη δεύτερη θέση, ενώ για να πάρει την πρώτη χρειάζεται νίκες επί ΤΣΣΚΑ και Μπάμπεργκ, αλλά παράλληλα να κερδίσει με 2+ πόντους στη Μόσχα και να χάσει η ρωσική ομάδα την τελευταία αγωνιστική από την Ουνικάχα στη Μάλαγα.

Δεκάλεπτα: 14-15, 19-41, 38-65, 59-94.

Ζαλγκίρις (Τριφούνοβιτς): Πόποβιτς 14, Λιπκεβίτσιους, Καλνιέτις 8, Ντελινινκάιτις, Ράκοβιτς 3, Κλιμαβίτσιους, Γιανκούνας 4, Μπουτκεβίτσιους, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 6, Γουίμς 16.

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Μπατίστ 13, Λόγκαν 6, Σάτο 7, Πατ Καλάθης 2, Διαμαντίδης 5, Βουγιούκας 8, Νικ Καλάθης 17, Κυρίτσης, Σμιθ 17, Καϊμακόγλου, Γιασικεβίτσιους.

Διαιτητές:
Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία), Μάντιλα (Φινλανδία).

Πηγή: Sportfm.gr