Κάποτε η αλλαγή στρατοπέδου ήταν ταμπού και το να αφήσει ένας ποδοσφαιριστής την ομάδα για τα μάτια του «αιωνίου» κίνηση αδιανόητη. Από τότε που το άθλημα στην Ελλάδα έγινε επαγγελματικό όμως, το πήγαινε έλα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού δεν είναι δα και κάτι τόσο σπάνιο.

Αυτό που πραγματικά σπανίζει, είναι οι παίκτες που μάτωσαν το πλεκτό με τη φανέλα και των δύο ομάδων σε ντέρμπι. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει δύο ανθρώπους που το έχουν καταφέρει.

Το καλοκαίρι του 1990 ο Στράτος Αποστολάκης εκμεταλλευόμενος το καθεστώς της πενταετίας που ίσχυε τότε στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών παίρνει τη μεγάλη απόφαση και προσθέτει το όνομά του στη λίστα των παικτών που από το λιμάνι βρέθηκαν στην Παιανία. Έχοντας αγωνιστεί το διάστημα 1985-1990 στον Ολυμπιακό, αποτελεί ένα από τα πιο «βαριά χαρτιά» στο οπλοστάσιο των «ερυθρολεύκων» και η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, κίνηση ουσίας αλλά και πρεστίζ από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Αποτέλεσμα του πολεμικού κλίματος που δημιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο ομάδων ήταν και η απόφαση της ΕΠΟ για ματαίωση του Σούπερ Καπ εκείνης της χρονιάς, στο οποίο οι Πειραιώτες θα αντιμετώπιζαν το «τριφύλλι».

Πριν φορέσει την πράσινη φανέλα, ο Στράτος Αποστολάκης είχε αγωνιστεί με την κόκκινη σε αρκετά «αιώνια» ντέρμπι και μάλιστα στο τελευταίο από αυτά, που έχει μείνει στην ιστορία, είχε καταφέρει να σκοράρει. Στις 25 Φεβρουαρίου 1990 ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη και μετά από ένα στείρο πρώτο ημίχρονο, ξεσπάει «κόλαση» στο δεύτερο. Οι «πράσινοι» προηγούνται με τον Καλλιτζάκη στο 48’ και δύο λεπτά αργότερα ισοφαρίζει ο Ντέταρι. Στο 61’ ο Μαραγκός πετυχαίνει γκολ, με τους «ερυθρόλευκους» να διαμαρτύρονται -κακώς- ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή. Ακολουθούν επεισόδια, τραυματίζεται ο Νικοπολίδης, που τότε έπαιζε στον Παναθηναϊκό και όταν το παιχνίδι ξαναρχίζει, τα γκολ μπαίνουν σαν βροχή. Ο Αποστολάκης είναι αυτός που με φοβερό σουτ φέρνει για τρίτη φορά το ματς στα ίσια, πριν οι «πράσινοι» πάρουν με δραματικό τρόπο τη νίκη στο τέλος με σκορ 4-3.

Την επόμενη φορά που ο Αγρινιώτης αμυντικός βρίσκει δίχτυα σε ντέρμπι είναι πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού και το ημερολόγιο δείχνει 28/04/1996. Οι «πράσινοι» είναι καλύτεροι, χάνουν πολλές ευκαιρίες, αλλά τελικά ένα δικό του γκολ είναι η διαφορά των δύο ομάδων. Το τέρμα που σημείωσε ο Αποστολάκης στο 10’ της αναμέτρησης του χαρίζει και θέση στην ιστορία, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε ντέρμπι πρωταθλήματος και με τους δύο «αιώνιους».

Όταν το καλοκαίρι του 2001 ο Μιχάλης Κωνσταντίνου υπέγραφε στον Παναθηναϊκό, ανάγκασε περισσότερους από 10.000 φίλους της ομάδας να συρρεύσουν στην πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα της ομάδας. Επικοινωνιακά αποτέλεσε πλήγμα επί του αιωνίου και σύντομα έγινε ο «Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα» για τους μεν και «παλτό» για τους δε, λόγω του τεράστιου ποσού που είχε δαπανηθεί για τη μεταγραφή του από τον Ηρακλή. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο «τριφύλλι» έδωσε αρκετούς καλούς λόγους στην εξέδρα για να τον αποθεώσει και μεταξύ αυτών, δύο γκολ σε ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού.

Την περίοδο 2003-04, σεζόν που ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα, ο Κύπριος επιθετικός είχε σκοράρει στο εκτός έδρας 1-1 με τον αιώνιο, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήταν ο άνθρωπος που χάρισε τη νίκη στο «τριφύλλι», στο 1-0 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, που τελικά δεν αποδείχτηκε αρκετή για να ανακόψει το δρόμο των «ερυθρολεύκων» προς τον τίτλο.

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς και ενώ στο συμβόλαιό του με τους «πράσινους» δεν ανανεώθηκε, προχωρά σε μια κίνηση που οι περισσότεροι δεν περίμεναν, πιάνοντας λιμάνι. Έτσι, μέσα σε μια βραδιά έγινε ο «Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την κόκκινη φανέλα» και μια από τις φορές που το σύνθημα ακούστηκε στο Καραϊσκάκη ήταν σε ματς εναντίον της προηγούμενης ομάδας του. Στις 15/01/2006 ο Κωνσταντίνου εκμεταλλευόμενος λάθος της άμυνας πετυχαίνει ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του. Ο Ολυμπιακός νικά 3-2 και ο ίδιος μπαίνει στο πολύ κλειστό κλαμπ των ανθρώπων που εκτός από το κουράγιο να αλλάξουν στρατόπεδο, έχουν βρει δίχτυα σε ντέρμπι αιωνίων φορώντας τη φανέλα και των δύο ομάδων.

Πηγή: sportfm.gr