Με τις συζητήσεις γύρω από το VAR και κατά πόσο βοηθάει όντως όσο θα μπορούσε την κατάσταση ή προκαλεί προβλήματα λόγω το τρόπου που χρησιμοποιείται να έχει φουντώσει στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κυρίως σε Ιταλία και Αγγλία, η Πορτογαλία, με τις ευχές της FIFA, θα μεταδίδει ζωντανά στα γήπεδα τις συνομιλίες των διαιτητών.

Στην ιταλική Serie A γίνεται ένας χαμός τις τελευταίες εβδομάδες για το VAR και ο λόγος είναι διαδοχικά κραυγαλέα λάθη που έγιναν, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει πλέον πότε μπορεί να επέμβει και πότε όχι. Ο λόγος; Οι διαιτητές φαίνεται να έχουν διαφορετικά κριτήρια από αγώνα σε αγώνα, από ομάδα σε ομάδα.

Στην αγγλική Premier League, παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος έχει γίνει τόση συζήτηση για το VAR, ίσως επειδή επίσης για πρώτη φορά η Λίγκα αναγκάστηκε να πάρει θέση για κάποιες αποφάσεις και να παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη. Με την καχυποψία, επομένως, να μεγαλώνει, η FIFA εξουσιοδότησε την Πορτογαλία ώστε να γίνει η πρώτη χώρα στην οποία οι διάλογοι των διαιτητών με την αίθουσα VAR θα μεταδίδονται ζωντανά στα γήπεδα.

Αυτό αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Record, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι ο κόσμος, οι οπαδοί δηλαδή, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πώς σκέφτονται και πώς κρίνουν οι διαιτητές, με βάση ποια δεδομένα παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Πρόκειται πάντως, συμπληρώνει η Record, για μέτρο που θα ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις και όχι κάθε φορά, σε κάθε αγώνα, που θα υπάρχει διακοπή για να πάει ο διαιτητής στο VAR.