Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα μπαίνει το ενδεχόμενο να έχουν διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα του FBI για την υπόθεση Novartis τα οποία φυλάσσονται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε το προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Βαγγέλης Ιωαννίδης, στάθηκε το απαντητικό έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία ζητούσε εκ νέου τη διαβίβαση των επίμαχων εγγράφων αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία όπως οι αριθμοί πρωτοκόλλων που έχουν λάβει αλλά και ημερομηνίες.

Στο απαντητικό έγγραφο, το οποίο κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η κ. Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι όποιος έχει στην κατοχή του τα απόρρητα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά ( πχ τους αριθμούς πρωτοκόλλου) ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως  έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο, η εισαγγελική λειτουργός τονίζει ότι είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που θα διενεργήσει αρμόδιος εισαγγελέας, θα διαπιστωθεί ποιος μπορεί να έχει στη διάθεση του, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, στοιχεία για τα απόρρητα έγγραφα, γεγονός που συνιστά αξιόποινη πράξη.