Έλλειψη διατάξεων σε ό, τι αφορά το σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις διαπιστώνει η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο σχέδιο νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Εν όψει της διαβούλευσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία κατέθεσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της με επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο.

Η Συνομοσπονδία διαπιστώνει επίσης απουσία προβλέψεων για τη σύσταση οργανικών θέσεων για την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις αλλά και έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων ώστε το νέο Σύστημα Προμηθειών που αφορά και  ιατρικές/θεραπευτικές μεθόδους, υλικά, τεχνολογικές θεραπείες να μην αποβεί εις βάρος της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Ιδιαίτερα καθοριστική κρίνεται η συμμετοχή εκπροσώπου της Συνομοσπονδίας στο Δ.Σ. του νεοσυσταθέντος Οργανισμού Παροχών Υγείας, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό Ενιαίου Κανονισμού Παροχών από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και εν γένει του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την απουσία εκπροσώπου της, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι στον εν λόγω Οργανισμό προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου των εργοδοτικών οργανώσεων και των οργανώσεων συνταξιούχων, όπως επισημαίνει.