«Μου είναι αδιανόητο να θίξω την τιμή και την υπόληψη ενός ανθρώπου και δη ενός παλιού φίλου» είπε αναφερόμενος στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας, καταθέτοντας για δεύτερη μέρα, υπεραμύνθηκε των ισχυρισμών του ότι δέχτηκε πιέσεις από τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό σχετικά με τον χειρισμό του σε υποθέσεις που ερευνούσε η εισαγγελία αν και τον «αγνοούσε».

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος με έχει κατηγορήσει ότι είμαι ψεύτης. Αυτά που κατέθεσα εγώ λέω ότι είναι αληθινά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μετέφερε στο δικαστήριο πληροφορία που, όπως είπε, «πληροφορήθηκε σήμερα» από αξιόπιστο πρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς ότι ο γιος του κατηγορούμενου εργαζόταν για τα ΕΛΠΕ εκτιμώντας πως αυτός ήταν ο λόγος που ενδιαφερόταν για την έκβαση της υπόθεσης του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

«Ο γιος του είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποχώρησε το 2017 για τα ΕΛΠΕ. Είναι μέσα στο χρονικό διάστημα που με ενοχλούσε για την υπόθεση αυτή. Είχε αναλάβει μία υποχρέωση την οποία θα πρέπει να ξεπληρώσει. Υπήρχε λόγος για τον οποίο ενδιαφερόταν τόσο έντονα» τόνισε .

«Ο Κώδικας λέει ότι έχετε υποχρέωση να πείτε την πηγή σας ,αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεσή σας» ήταν η παρατήρηση της προέδρου με τον μάρτυρα τελικά να κατονομάζει το πρόσωπο. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να μη φύγει η δικογραφία σε βάρος του κ. Σάλλα. Έπρεπε να βγάλει την υποχρέωση. Δεν ξέρω τι του είχε πει. Ίσως ότι θα τον καθαρίσει …» ανέφερε.

«Ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα»

Ο κ. Αθανασίου δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων σε μια προσπάθεια να τεθεί θέμα αξιοπιστίας της κατάθεσης του με έναν εκ των συνηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να τον κατηγορεί για συκοφαντίες λέγοντας: «Ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν ήταν στις προθέσεις του να μιλήσει σε βάρος του πρώην υπουργού με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε φιλικές σχέσεις και γι αυτό δεν ήθελε «να κοντραριστεί και να διακόψουν», αλλά υποχρεώθηκε όταν τον έβαλε στο «κάδρο» η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου. «Δεν είχα κανένα μένος με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Όταν μου είπε ότι ανέφερε το όνομα μου της είπα: «Τώρα γιατί με έμπλεξες Ελένη;» ανέφερε.

Ο κ. Αθανασίου επέμεινε πως ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός τον πίεσε για να παρέμβει σε υπόθεση που αφορούσε τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις ότι εκείνος δεν ορθογραφούσε σε βάρος του κατηγορούμενου σημείωσε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε αυτό το πράγμα. Αν ήταν εκτελεστικό όργανο του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του ρωτήστε τον κ. Τσίπρα , όχι εμένα».

Υπεράσπιση: Είπατε ότι σας ζήτησε να κάνετε κατάχρηση εξουσίας; Ζητώντας σας να κάνετε αυτό τι ποινική ευθύνη είχε;

Κατηγορούμενος: Αν εγώ έφτιαχνα μία δικογραφία σε βάρος ενός αθώου ανθρώπου , καταλαβαίνετε όλοι τι θα γινόταν… Άλλο η παράβαση καθήκοντος και άλλο η κατάχρηση εξουσίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την συγκατηγορούμενη του εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη είπε ότι «υπήρχε μια οικειότητα». «Τον αποκαλούσαν η κ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι μεταξύ τους ο «Παπ.» . Και αυτό μου είχε κάνει εντύπωση.Την άκουγα πολλές φορές να μιλάει στο τηλέφωνο. Την ρωτούσα με ποιον μιλούσες; Με τον Παπ. Μου έλεγε. Είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με τον Παπαγγελόπουλο, μεγαλύτερη από αυτή που έχουν συνήθως οι εισαγγελείς με έναν υπουργό» ανέφερε.

Υπεράσπιση: Αυτή η οικειότητα η υπηρεσιακή σχέση, σημαίνει ότι η Τουλουπάκη έκανε ότι της έλεγε ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό το πράγμα, δεν το αποκλείω.

Υπεράσπιση: Τι εικόνα είχατε για την κ. Τουλουπακη ως εισαγγελέα. Ήταν «λαδιάρα» κατά το κοινώς λεγόμενο ή ασκούσε σωστά τα καθήκοντά της;

Μάρτυρας: Εντάξει καλή ήταν, δεν είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.