«Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία» ανέφερε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο 24χρονος ο οποίος καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι τον βίασε το 2015 ενώ ήταν ανήλικος.

Ο νεαρός άνδρας περιέγραψε με λεπτομέρειες στο δικαστήριο τις επιθέσεις που, όπως καταγγέλλει, δέχτηκε από τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη την περίοδο που τον φιλοξενούσε για επτά μήνες στο σπίτι του.

Ο νεαρός κατέθεσε πως η γνωριμία του με τον κατηγορούμενο έγινε σε μια πλατεία στο Μεταξουργείο όταν εκείνος προσέγγισε την παρέα του και στη συνέχεια του έστειλε αίτημα φιλίας το οποίο αποδέχτηκε γιατί τον ενδιέφεραν οι τέχνες. Η πρώτη τους συνάντηση, είπε ο μάρτυρας, έγινε στο σπίτι του κατηγορούμενου, πήγαν σε ένα πάρτι γενεθλίων φίλου του ενώ στη συνέχεια τον κάλεσε να παρακολουθήσει κάποιες παραστάσεις.

«Τότε πήγαινα Β´ Λυκείου, ήμουν 17 ετών.» είπε και αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σπίτι του όπου ζούσε με την αλκοολική μετανάστρια από την Ουκρανία μητέρα του και έναν πατέρα κακοποιητικό που δεν τον είχε αναγνωρίσει και ερχόταν περιστασιακά στο σπίτι. «Πολύ ξύλο, ζώνη, αφαγία. Τιμωρία μέχρι αίματος…» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στους δικαστές πώς ο κατηγορούμενος με την συμπεριφορά του κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του με αποτέλεσμα να δεχτεί την πρόταση του να τον φιλοξενήσει στο σπίτι του όταν η μητέρα του τον εγκατέλειψε και ζούσε στην απόλυτη φτώχεια.

«Ένοιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός»

«Τον εμπιστεύθηκα. Του είπα για τη μάνα μου, για τον πατέρα μου, ότι δεν έχω ρεύμα στο σπίτι ούτε και χαρτιά για την παραμονή μου στη χώρα. Μου πρότεινε να μείνω μαζί του. Μου είπε: “δεν θέλω να στο επιβάλλω , δική σου είναι η επιλογή” . Ένοιωθα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει. Ένοιωθα εμπιστοσύνη γιατί μου είπε ότι κι ο δικός του πατέρας ήταν κακοποιητικός και ότι αγαπούσε τη μητέρα του. Ένοιωσα ότι με καταλάβαινε. Το είδα ως ευκαιρία να ξεφύγω από όλα. Να τελειώσω το σχολείο, να είναι πιο νορμάλ η ζωή μου.» κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε περιγράφοντας ότι σταδιακά πήγε τα πράγματα του στο σπίτι του κατηγορούμενου στο οποίο, τελικά, παρέμεινε επτά μήνες.

«Κοιμόμουν στο σαλόνι. Μετά από κάποιες ημέρες μου έδωσε και κλειδιά… Ένοιωθα άσχημα που δεν είχα κάτι να προσφέρω. Του είπα, αν θέλει να μαγειρεύω. Μου άφηνε ένα ποσό, ψώνιζα, μαγείρευα. Ταυτόχρονα, πήγαινα σχολείο. Καθάριζα και το σπίτι, τακτοποιούσα. Ένοιωθα υποχρέωση.

Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι ο κατηγορούμενος για όσα σας πρόσφερε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος :Σας είχε προσφέρει χασίς;

Μάρτυρας: Μου είχε δείξει ένα σακουλάκι και μετά επειδή είχε καλέσει φίλους τους πρόσφερε. Το κατάλαβα γιατί έχει άσχημη μυρωδιά. Εγώ δεν έκανα ποτέ. Είπα «όχι» και δεν μου ξαναέδωσε.

Ο νεαρός αναφερόμενος στον κατηγορούμενο είπε πως αρχικά ήταν πολύ ευγενικός μαζί του ,ωστόσο, αυτό στη συνέχεια άλλαξε. «Προς το τέλος της διαμονής μου, μου μιλούσε άσχημα. Τσακωμοί, αντιπαραθέσεις, ψυχολογικός πόλεμος. Μου έλεγε να πιάσω δουλειά αλλά δεν είχα χαρτιά…» είπε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος τον βίασε λίγες ημέρες μετά την μετακόμιση του , τον Μάρτιο του 2015.

«Άνοιξε πάλι κουβέντα τι έχω κάνει στη ζωή μου αν έχω κάνει σχέση. Εγώ του είπα πως όχι.. Ξαφνικά με πλησίασε, με πήρε από το χέρι. με τράβηξε στο δωμάτιο και με έριξε στο κρεβάτι. Μου κατέβασε το παντελόνι. Πάγωσα… Προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου. Δεν μπορούσα να αντιδράσω . Μου είπε ηρέμησε…. Δεν μπορούσα να αντιδράσω, έκανα την πράξη με πολύ πόνο…» περιέγραψε σημειώνοντας πως ουδέποτε ήθελε να έχει σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν του άρεσε ως άνδρας. «Δεν μίλησα γιατί στην αρχή αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι εγώ και το προκάλεσα… Έλεγα ότι εγώ λογικά φταίω.» εξήγησε και συμπλήρωσε πως παρέμεινε στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου γιατί δεν είχε που να πάει δίνοντας του «μια ακόμη ευκαιρία».

Ο 24χρονος μίλησε για ακόμη μια επίθεση όταν ο κατηγορούμενος τον αιφνιδίασε πλησιάζοντας από πίσω.

«Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω»

«Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έγινε ότι και την προηγούμενη φορά. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω…» κατέθεσε συμπληρώνοντας με δάκρυα στα μάτια πως δεν το είπε σε κανέναν από τους φίλους του. «Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα . Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία». Σύμφωνα με τον μάρτυρα ακολούθησαν ακόμη δυο περιστατικά στο ένα, μάλιστα, είπε ότι του ζήτησε να συνευρεθούν και με ένα ακόμη αγόρι και όταν αρνήθηκε ο κατηγορούμενος του απάντησε: «μου το χάλασες».

Το καλοκαίρι που ακολούθησε, κατέθεσε ο μάρτυρας, συζητούσαν για να βγάλει χαρτιά αλλά και να βρει δουλειά. Τότε άρχισαν και οι πρώτες εντάσεις, περιέγραψε ο μάρτυρας ο οποίος έφυγε από το σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη τον Οκτώβριο του 2015.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε να αποβληθεί από πολιτική αγωγή ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος ο οποίος εκπροσωπεί έναν ακόμη άνδρα ο οποίος καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό. Ο συνήγορος υπεράσπισης κατηγόρησε τον συνάδελφο του πως έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του νεαρού στο έγγραφο με τον οποίο τον περασμένο Μάρτιο τον εξουσιοδότησε για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο. Ο νεαρός άνδρας δεν εμφανίστηκε ούτε σήμερα προκειμένου να καταθέσει παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο, στην προηγούμενη συνεδρίαση του, είχε διατάξει την βίαιη προσαγωγή του.