Στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπαίνουν οι περικοπές των συντάξεων, της κατάργησης των δώρων στο δημόσιο και αν αυτές υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Το θέμα συζητήθηκε σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου μετά την απόφαση του 4ου Τμήματος (957/2021), το οποίο την κάλεσε να απαντήσει σε τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων αλλά και της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεότερου νόμου 4387/2016.

Επιπλέον, αν η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή αλλά και εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απόφαση των δικαστών, η οποία αναμένεται μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, που εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει» αναμένοντας την κρίση της Ολομέλειας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.