Διευκρινίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το αν αυτός θεωρείται συνταγματικός αλλά και τις κυρώσεις με τους οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι οι αρνητές έδωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

«Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών της ΕΜΑΚ είναι απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας» επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ την Τετάρτη (19/5).

«Δεν μπορούν οι κυρώσεις για τους αρνητές να φτάσουν έως την απόλυση»

Αναφερόμενος σε όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ο Αντώνης Μανιτάκης τόνισε πως οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης. Δεν μπορούν οι κυρώσεις να είναι δυσανάλογες σε σχέση με αυτό που θες να πετύχεις. Αλλά μπορείς να πεις σε έναν δάσκαλο, για παράδειγμα, ότι “από τη στιγμή που δεν έχεις εμβολιαστεί, για ένα διάστημα δεν θα διδάσκεις”» σημείωσε.

Όπως εξήγησε «τυχόν άρνηση του πολίτη, δεν μπορεί να έχει κυρώσεις πολύ αρνητικές για τη σχέση εργασίας που έχει. Και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέφερε «δεν μπορείς να απολύσεις κάποιον επειδή αρνήθηκε να εμβολιασθεί». «Εάν κάποιος προβάλλει βάσιμους λόγους υγείας, ή λόγους συνειδησιακούς, όπως συμβαίνει με τους αντιρρησίες συνείδησης, τότε οφείλει ο αρμόδιος φορέας, το Δημόσιο, να τους σεβαστεί. Αλλά ο πολίτης πρέπει να αιτιολογεί την άρνησή του, να την τεκμηριώνει» συμπλήρωσε.

«Η εν λόγω απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπάρχει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, η οποία επιτρέπει σε διάφορες υπηρεσίες, να επιβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις – μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός – προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων κα την υγεία τους από την επιδημία» διαμήνυσε ο Αντώνης Μανιτάκης.

«Μια γενική, νομοθετική ή υπουργική απόφαση που θα υποχρέωνε όλο τον πληθυσμό χωρίς εξαίρεση να εμβολιαστεί, θα ήταν αντισυνταγματική» είπε και πρόσθεσε: «Άλλωστε δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε το διανοούνται οι κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Ο Αντώνης Μανιτάκης

«Για ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό ή οι δάσκαλοι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο εξαναγκαστικός ή ο πειθαναγκαστικός εμβολιασμός, για προφανείς λόγους, δηλαδή όταν πρόκειται για πανδημία» υπογράμμισε και κλείνοντας εξήγησε ότι η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού «έχει συνταγματικά ερείσματα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».