Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο λούνα παρκ στο Ελληνικό. Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν σε όλους τους κατηγορουμένους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ενώ ο Έλληνας αντιπρόσωπος της εταιρίας και ο Ιταλός διαχειριστής των παιχνιδιών πρέπει να καταβάλλουν και χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ.

Κανένας έλεγχος

Κανένας έλεγχος δεν είχε γίνει στα παιχνίδια του λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου βρήκε τραγικό θάνατο το 13χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ελεγκτικής εταιρείας TÜV HELLAS. Με μια κατάθεση-καταπέλτη ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ενώπιον της ανακρίτριας ότι οι έλεγχοι που είχε πραγματοποιήσει η εταιρία του δεν αφορούσαν το συγκεκριμένο λούνα παρκ.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεση του:

«Τα μηχανήματα στο ελληνικό δεν έχουν ελεγχθεί από εμάς. Όλες οι εκθέσεις επιθεώρησης που είχαμε εκδώσει, ήταν για άλλες εγκαταστάσεις και έχουν λήξει. Το παιχνίδι με την κυλινδρική κατασκευή δεν το γνωρίζω. Αυτό που είχαμε ελέγξει στον Ασπρόπυργο ήταν πισίνα με σφαίρα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είχε σκοινί, καθ’ ότι προορίζεται για πισίνα μεγέθους 7-8 μέτρα αλλά υπήρχε κάγκελο ανάσχεσης ή περίφραξη ασφαλείας για προστασία. Όταν ο κατασκευαστής απαιτεί σκοινί πρέπει να αναφέρει ρητά τί είδους. Κανένα παιχνίδι ψυχαγωγικού πάρκου δεν λειτουργεί με πάνω από 6 μποφόρ αέρα».
Την ίδια ώρα η ιατροδικαστική έκθεση ήρθε να επιβεβαιώσει την σφοδρότητα των χτυπημάτων που υπέστη το άτυχο παιδί αφού διαπιστώνει ότι ο θάνατος επήλθε «συνεπεία κακώσεων κεφαλής, θώρακος και κοιλίας».

Οι κατηγορούμενοι, πάντως, στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ότι δεν έκαναν κανένα λάθος και πως «για όλα φταίει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο» και έκαναν επίθεση σε βάρος των ΜΜΕ κάνοντας λόγο για άνθρωπο θυσίες προκειμένου να δικαιωθεί ο θάνατος του 13χρονου.

Όπως αναφέρουν στο υπόμνημα τους:

– Ούτε δόλος, ούτε αμέλεια υπήρχε σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψή μας, που να βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με το επελθόν αποτέλεσμα, δηλαδή τον τραγικό θάνατο του ανηλίκου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του.

– O θάνατος του Βασίλη Ζωγράφου και ο τραυματισμός της αδελφής του Ελένης – Αναστασίας Λεονάρδου, συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Τόσο για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, όσο και για τον τραυματισμό της αδελφής του, εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, τον πόνο των οποίων κατανοούμε και συμμεριζόμαστε αφού και εμείς είμαστε γονείς.

Όμως η μνήμη του παιδιού δε θα δικαιωθεί με ανθρωποθυσίες. Δε θα δικαιωθεί με ετυμηγορίες αυτόκλητων τηλε-τεχνικών ασφαλείας. Δε θα δικαιωθεί με λογικά άλματα που προσπαθούν να συνδέσουν ευθέως την (μεταγενέστερη του δυστυχήματος εικόνα του ερημωμένου λούνα – παρκ) με το θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού, δε θα δικαιωθεί από ρεπόρτερ- ντεντέκτιβ που παραβιάζουν το απαραβίαστο του χώρου που έχει επιβάλλει η Αστυνομία για τη διάσωση των ευρημάτων, δε θα δικαιωθεί από αυτόκλητους Εισαγγελείς, αυτόκλητους πραγματογνώμονες.

– Καμία σχέση δεν έχει η συμπεριφορά μας με τον επελθόντα θάνατο του παιδιού και τον τραυματισμό της αδελφής του, αφού αυτά επήλθαν εξαιτίας και αποκλειστικώς από συμβάντα που βρίσκονται εκτός της ανθρώπινης βούλησης, δηλαδή ποτέ κάνεις από εμάς, αλλά και κανένας μέσος συνετός άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένα τόσο απλό παιδικό παιχνίδι, θα μετεξελισσόταν σε δολοφονικό όπλο που θα αφαιρούσε μία ζωή.

– Αν είχαμε έστω μια μικρή ένδειξη κακοκαιρίας, θα είχαμε σταματήσει τη λειτουργία του παιχνιδιού. Όμως όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες που συγκέντρωσε η Αστυνομία, ο βίαιος αυτός ανεμοστρόβιλος ήρθε κυριολεκτικά «από το πουθενά».
Η βιαιότητα μάλιστα του συμβάντος ήταν τέτοια, που τόσο εγώ ο δεύτερος εκ των κατηγορούμενων, όσο και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών, έπεσαν στο έδαφος από την ένταση του φαινομένου.

– Δεν απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία του, ούτε πρόσδεση στο έδαφος, ούτε να είναι δεμένος ο κύλινδρος με σκοινιά. Υφίσταται ένα σκοινί που είχε δεθεί με τον κύλινδρο, προκειμένου να παραμένει αυτός σταθερός κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση των συμμετεχόντων.

– Όσα δυσμενή για την κατάσταση του λούνα – παρκ περιγράφουν διάφοροι μάρτυρες, πιθανόν να στοιχειοθετούν άλλα αδικήματα αλλά σε καμία περίπτωση αυτό της ανθρωποκτονίας.

– Είναι σαν να αξίωνε ο Νόμος από εμάς να προβλέψουμε λ.χ. την πιθανότητα καθίζησης του εδάφους ή έκρηξης ηφαιστείου ή πλημμύρας. Ποιός, αλήθεια, θα μπορούσε να προβλέψει ότι στην Αττική, και μάλιστα στην περιοχή που ήταν εγκατεστημένο το λούνα- παρκ θα επέπιπτε ανεμοστρόβιλος και, μάλιστα, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, και αφού το προέβλεψε να το αποδέχθηκε όχι απλώς σαν πιθανό αλλά ως βέβαιο;

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας στην απολογία του επιχείρησε να αντικρούσει την κατηγορία ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στο Δήμο.

Ο κατηγορούμενος μεταξύ άλλων είπε:

«Η εταιρία μας ζήτησε από το δήμο να της εκχωρηθεί ο χώρος και θεωρήσαμε ότι η δημαρχιακή επιτροπή είχε προβεί στην προέγκριση της άδειας λειτουργίας από τη στιγμή που κανένας δεν με ενόχλησε για αυτό. Για το λόγο αυτό δεν καταθέσαμε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις, τα οποία είχαμε στη διάθεση μας. Επειδή είχαμε παραλάβει δυο καινούρια παιχνίδια περιμέναμε αυτές τις μέρες τον περιοδικό επανέλεγχο όλων των παιχνιδιών. Τη δύναμη της φύσης δεν μπορεί κανένας να την αντιμετωπίσει. Η συγκεκριμένη μπάλα είναι απόλυτα ασφαλής και έχω συγκεκριμένα παραστατικά που το αποδεικνύουν. Δεν υπήρχε περίφραξη επειδή η εγκατάσταση του λούνα παρκ ήταν προσωρινή και ο μισθωτής δεν μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση του χώρου».

Ο Ιταλός διαχειριστής των παιχνιδιών στην απολογία του δήλωσε συγκλονισμένος από το θάνατο του παιδιού.

«Το τραγικό συμβάν του θανάτου του μικρού αγοριού και ο τραυματισμός της μικρότερης αδερφής του παραγματικά με συγκλόνισε.Είμαι κι εγώ πατέρας δύο παιδιών, και συναισθάνομαι πλήρως και συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο των γονέων. Εκφράζω μέσ’ από τα βάθη της ψυχής μου τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια των παιδιών», είπε.

Ο ένας από τους εργαζόμενους στο λούνα παρκ απολογούμενος περιέγραψε με λεπτομέρειες τη μοιραία στιγμή λέγοντας:

«Ο ανεμοστρόβιλος σήκωσε ψηλά τον κύλινδρο με τα παιδιά σε ύψος 10 περίπου μέτρων. Αμέσως άρπαξα το σκοινί που δένεται ο κύλινδρος και χρησιμεύει για να ακινητοποιείται και να μπορούν τα άτομα να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτόν, και προσπάθησα να συγκρατήσω τον κύλινδρο. Όμως, ο ανεμοστρόβιλος ήταν τόσο δυνατός που πέταξε κάτω στο έδαφος και εμένα αλλά και τους γονείς των παιδιών που ήμασταν ανίκανοι εκείνη την στιγμή να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε τον κύλινδρο που τον είχε ανασηκώσει ψηλά ο ανεμοστρόβιλος. Μόλις ο κύλινδρος με τα παιδιά ακούμπησε στο έδαφος και σταμάτησε, έτρεξα αμέσως προς τα παιδιά και μαζί με τους γονείς τα βγάλαμε από τον κύλινδρο. Η εικόνα των τραυματισμένων παιδιών και η αγωνία στο πρόσωπο των γονιών πραγματικά με έχουν συγκλονίσει και δεν φεύγουν στιγμή από το μυαλό μου».