Ενδιαφέρον για την υπόθεση της μικρής Μαρίας επιδεικνύουν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ για δεύτερη μέρα υποβλήθηκε ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τον ισχυρισμό τεσσάρων αμερικανικών οικογενειών ότι θα μπορούσε να είναι δικό τους παιδί.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, απαντώντας σε ερώτηση για τον «ξανθό άγγελο» και αν υπήρξε επαφή με τις (ελληνικές) αρχές, ανέφερε, ότι »είμαστε ενήμεροι για τα δημοσιεύματα και προς το παρόν, δεν έχουμε πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι το παιδί είναι πολίτης των ΗΠΑ. Θα σας παραπέμψω στην ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες», όπως επεσήμανε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα η προβολή του θέματος από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση από την Αθήνα στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στην οποία γίνεται αναφορά στην εντολή που έδωσε προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για ελέγχους στο σύνολο των πιστοποιητικών γέννησης κατά την τελευταία εξαετία, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε πρόσφατα σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι εκατοντάδες παιδιά -πολλά από τα οποία, ίσως, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα- έχουν εγγραφεί στο δήμο Αθηναίων από ανθρώπους που προσβλέπουν σε κρατικά οικογενειακά επιδόματα.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης, ότι η εισαγγελέας κ. Κουτζαμάνη ζήτησε από τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν εάν αυτοί οι ισχυρισμοί συνδέονται με υποθέσεις παράνομης διακίνησης ατόμων ή με απαγωγές παιδιών. Όπως τονίζεται, την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης απομάκρυνε την επικεφαλής του ληξιαρχείου Αθήνας -όπου η Μαρία ενεγράφη στις 26 Ιουνίου- μαζί με την προϊσταμένη του τμήματος και άλλους δύο υπαλλήλους. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του κ. Καμίνη, ύστερα από έναν πρώτο έλεγχο, ήδη έχουν εντοπιστεί 15 περιπτώσεις όπου τα παιδιά έχουν καταγραφεί ετεροχρονισμένα ως αγνώστου πατρός, προκειμένου να λαμβάνουν τα ειδικά επιδόματα.

Για το ίδιο θέμα προβάλλεται ανταπόκριση από την Αθήνα στη Νιου Γιορκ Τάιμς, στην οποία γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε παρόμοια υπόθεση στην Ιρλανδία, όπου -σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας- μια οικογένεια Ρομά αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή ενός 7χρονου κοριτσιού στο Δουβλίνο. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις με Ρομά σε Ελλάδα και Ιρλανδία, όπως σημειώνεται, έρχονται μετά τις εντεινόμενες συζητήσεις στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τα προβλήματα ενσωμάτωσης των Ρομά μεταναστών σε μια χρονική περίοδο που μειώνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες τάσσεται σταθερά κατά της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι εικαζόμενες απαγωγές ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις σε μια περίοδο όπου οι Ρομά στιγματίζονται από ακροδεξιές ομάδες στην Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Σε άλλα δημοσιεύματα καταγράφονται επίσης και οι πληροφορίες περί ερευνών του FBI προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μικρή Μαρία είναι η Αμερικανίδα Lisa Irwin που είχε απαχθεί από το σπίτι της στην πόλη Κάνσας στην πολιτεία Μιζούρι σε ηλικία 11 μηνών τον Οκτώβριο του 2011. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, ότι το FBI εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι υπάρχει σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο αυτό λόγω της διαφοράς στην ηλικία της μικρής Μαρίας που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 4-6 ετών και της Lisa Irwin, που θα έκλεινε τα 3 τον ερχόμενο μήνα.