Airbnb: Δικαστικό μπλόκο-βόμβα αλλάζει τα δεδομένα

Απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου φέρνει τα πάνω κάτω


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
8:45
09/12/2019
Airbnb: Δικαστικό μπλόκο-βόμβα αλλάζει τα δεδομένα
8
loading

Δικαστική απόφαση έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές αγωγές από ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αντιδρούν στη μόδα του Airbnb και θέλουν να μπλοκάρουν τη μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου απαγορεύει τη χρήση διαμερίσματος για Αirbnb, σε πολυκατοικία του Ναυπλίου.

Το δικαστήριο δέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των υπολοίπων ενοίκων της πολυκατοικίας και καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της μέσω της Αirbnb «να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας».

Επίσης απειλεί εις βάρος της «προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Για μια τεκμηριωμένη απόφαση, με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση και άλλων αντίστοιχων δικαστικών διενέξεων κάνει λόγο η δικηγόρος που χειρίστηκε νομικά την υπόθεση, Βασιλική Αχριάνη.

Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης δεν γίνεται αναφορά μόνον στην παραβίαση των διατάξεων του κανονισμού της πολυκατοικίας, που απαγόρευε τη χρήση των οριζοντίων ιδιοκτησιών ως τουριστικών καταλυμάτων, αλλά γίνεται και εκτενής αναφορά στις οχλήσεις που προκαλούνται από τέτοιου είδους βραχυχρόνιες μισθώσεις στους λοιπούς ιδιοκτήτες.

Είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου που κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται να προκαλέσει τσουνάμι σε όλη τη χώρα.

Ο Κώστας Παπαπαναγιώτου, γραμματέας του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, ανέφερε στα Νέα πως «το δικαστήριο επέβαλε στην ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος την εσχάτη των ποινών χωρίς να της δώσει την ευκαιρία να επανορθώσει ή να της επιβάλει μια ήπια ποινή»

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου, αναφέρει ο κ. Παπαπαναγιώτου δημιουργεί νομικό προηγούμενο και το θέμα αυτό προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα σπίτια τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «Τα Νέα»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Αρης567891

  Η απόφαση αφορά σε επαγγελματική χρήση ( παροχή ειπλέον παροχών) και όχι σε βραχυχρόνια μίσθωση. Όσοι θέλουν φτηνά ενοίκια να πάνε σε φτηνές περιοχές και όσοι θέλουν ησυχία να μείνουν οι μονοκατοικίες. Ανακαινίστικαν όλα τα εγκατελειμένα χρέπια στο κέντρο, άρχισε να έρχεται τουρισμός επιτέλους κι έχουμε και τον κάθε καρμίρη να γκρινιάζει που έχασε τη βολή του. Βρε ουστ..

  1. avatar Ε…..

   \"....κι έχουμε και τον κάθε καρμίρη να γκρινιάζει που έχασε τη βολή του. \"

   Ντροπή σου!

 2. avatar kostas

  Μπαίνει η σάρα και μάρα στις πολυκατοικίες για ανίχνευση και μετά μπορεί ληστεία

 3. avatar Trololololololo

  Να καταργήσουν το ΕΝΦΙΑ να πέσουν και τα ενοίκια ..
  Αν έχεις ένα ακίνητο και το νοικιάζεις , από τα λεφτά που παίρνεις τον χρόνο δεν σου μένει ούτε το 40% με το φόρο εισοδήματος και το ΕΝΦΙΑ .
  Βάλε μετά επισκευές ...

 4. avatar Αντικαταναλωτικος

  Τι μας λέτε τώρα,ποια απόφαση και κουραφεξαλα.Εδω έγινε οκταετή κρίση για να αρπάξουν τα ακίνητα και να τα κανουν airbnb.Στις αποφάσεις θα κολλήσουν.

 5. avatar HotFuneralSelfies

  Με τα νησάκια μας? Θα αλλάξει κάτι?
  Στις \"φοιτητουπόλεις\"?

  Θα αγγίξει κανείς τους αφεντάδες?

 6. avatar ????/

  Καιρός ήταν. Να πληρώσετε εσείς τα κοινόχρηστα για να κάνω εγώ το διαμέρισμα μου airbnb?

 7. avatar φροιξος

  Να μπουν κανόνες ανα περίπτωση, φτασαμε στο σημειο που δεν βρισκεις δυαρακι κατω απο 500αρικο !!!οσο ειναι ο μισθος ενος 30αρι!!!!!!! Να φορολογουνται κανονικα , ξεχωριστη είσοδος , ηχομόνωση , επεκταση σχεδιου πόλεως, επιδοτηση ανακατασκευης ολοκληρων τετραγωνων κτλ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει