Μετά τη απολογία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, τη σκυτάλη παίρνει η εισαγγελέας της έδρας προκείμενου να προτείνει για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για τις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου η εισαγγελική λειτουργός να προετοιμάσει εισήγηση της.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από την έδρα, αν η εισαγγελέας δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε θα της δοθεί επιπλέον χρόνος.

Νωρίτερα, υπεράσπιση και πολιτική αγωγή διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή ένσταση της πρώτης περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου.

Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση έβαλε κατά του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επικαλέστηκαν τη Σύμβαση του Παλέρμο, η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, είπαν ότι η σύμβαση αυτή προβλέπει πως το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσε  η πολιτική αγωγή, η οποία υποστήριξε ότι ρητά η σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει πως κάθε έννομη τάξη είναι ελεύθερη να επιλέξει ποια χαρακτηριστικά θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως τόνισαν, η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.