Σε… άτοκες δόσεις η εξαγορά της ποινής

Βγαίνει από τις ελληνικές φυλακές το 10% των κρατουμένων


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15:08
05/10/2010
Σε… άτοκες δόσεις η εξαγορά της ποινής
loading

Ποσοστό άνω του 10% του συνόλου των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές (1.300 άτομα) αποφυλακίζονται άμεσα, με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης για τη δυνατότητα εξαγοράς των ποινών μέχρι 5 έτη.

Με τις ρυθμίσεις αυτές απαγορεύεται η κράτηση για μη καταβολή δικαστικών εξόδων και αποφυλακίζονται άμεσα 130 άτομα που κρατούνται για αυτό το λόγο.

Επίσης, αποφυλακίζονται άμεσα 1.100 άτομα που, ενώ έχει μετατραπεί η ποινή τους σε χρηματική, δεν είχαν να πληρώσουν και γι’ αυτό το λόγο κρατούνται.

Οι ποινές μέχρι 3 έτη μετατρέπονται υποχρεωτικά σε χρηματικές, ενώ μέχρι σήμερα αυτό ίσχυε για ποινές μέχρι 2 έτη.

Επίσης αυξάνεται η ημερήσια αποζημίωση για εξαγορά της ποινής σε όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια, από 60 στα 100 ευρώ και μειώνεται για τους μη έχοντες, από τα 10 στα 5 ευρώ.

Όσοι δεν μπορούν να καταβάλουν άμεσα το ποσό της μετατροπής της ποινής τους, με απόφαση του δικαστηρίου, θα υπάγονται σε ρύθμιση και θα το καταβάλουν τμηματικά εντός δύο έως τριών ετών.

Σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής αδυναμίας, παρέχεται η δυνατότητα για κοινωφελή εργασία.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα κατ΄οίκον έκτισης της ποινής σε όσους είναι άνω των 75 ετών. Το μέτρο αυτό ισχύει σήμερα μόνο για τους καταδικασθέντες για οφειλές προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής στις φυλακές (μία ημέρα παραμονής ισούται με δύο ημέρες) επεκτείνεται και για τους καρκινοπαθείς, παραπληγικούς, τυφλούς, αναπήρους άνω του 80% κλπ.

Διευκρινίζεται ότι ο ευεργετικός υπολογισμός αφορά όσους εργάζονται εντός των καταστημάτων κράτησης.

Τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν και για όσους σήμερα εκτίουν τις ποινές τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει