«Αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον» ανέφερε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης ο οποίος άνοιξε την αυλαία των απολογιών των πρώην βουλευτών που κατηγορούνται ότι αποτέλεσαν την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής αρνήθηκε την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση με τους Ναζί λέγοντας πως «είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι» ενώ χαρακτήρισε «τους Γερμανούς κατάπτυστους».

Τόνισε δε πως κοινωνικά ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία» αλλά «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς». Ο κ. Αρβανίτης είπε απολογούμενος πως ο ίδιος ουδέποτε εντάχθηκε σε κόμμα «πλην της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως πρωτοετής φοιτητής» και δήλωσε «’Ελλην εθνικιστής οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά».

Αναφερόμενος στο καταστατικό του κόμματος του 1987 που συμπεριλαμβάνεται στην δικογραφία ο κ. Αρβανίτης το χαρακτήρισε πλαστό «του δημοσιογράφου, επαγγελματία διώκτη της Χρυσής Αυγής, Ψαρρά» και πρόσθεσε πως στην περίπτωση που «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση εγώ θα ήμουν εκτός». Μιλώντας  για τη φράση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί «ακονίσματος των λογχών στα πεζοδρόμια»  ο κατηγορούμενος την απέδωσε στην υπερβολή του ρήτορα.

Ο πρώην βουλευτής μίλησε για κατασκευασμένο το κατηγορητήριο αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο ο Νίκος Μιχαλολιάκος να έδωσε εντολή για επιθέσεις σε αλλοδαπούς ή στο ΠΑΜΕ.

Μάλιστα, χαρακτήρισε εφεύρημα τα περί «ταγμάτων εφόδου» και επιφυλάχθηκε να αναφερθεί στο «φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην» στην αγόρευση καθώς ο ίδιος είναι δικηγόρος. Όταν κλήθηκε να εξηγήσει την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής δίπλα στο Γιώργο Ρουπακιά  ο πρώην βουλευτής μίλησε «για την άνοδο της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο» και έστρεψε τα βέλη του στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως η απήχηση του κόμματος «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός» .

Από τα πυρά του κατηγορούμενου δεν γλίτωσαν και άλλα μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών  ο Νίκος Δένδιας και οι κ.κ. Βορίδης και Αθανασίου.  Την σκυτάλη των απολογιών παίρνουν την ερχόμενη Δευτέρα οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.