Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου, προκύπτουν καθημερινά. Η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, σε έλεγχο που διενήργησε σε αυτοκίνητο και σπίτι κατάσχεσε μεγάλο αριθμό φαρμάκων υψηλού κόστους, εξωσωματικής γονιμοποίησης, ορισμένα εκ των οποίων ανήκαν σε κατηγορίες που κατά καιρούς έχει απαγορευτεί η εξαγωγή τους από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η πλειοψηφία των φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι αλλοδαπής προέλευσης (Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βουλγαρία), ενώ η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), στην οποία και παραδόθηκαν τα φάρμακα θα εξετάσει με βάση τους κωδικούς των στελεχών των εμβαλαγίων που έχουν αποκολλημένες ταινίες γνησιότητας αν αυτά έχουν γραφτεί σε ασφαλισμένους και έχουν χρεωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Εμπλεκόμενος στην υπόθεση φέρεται ένας γιατρός που είχε ερευνηθεί από την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. για παράλληλες εξαγωγές στην περιοχή της Αθήνας το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο σε φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη και σε χώρο εκτός του φαρμακείου που λειτουργούσε ως αποθήκη του. Στο χώρο αυτό βρέθηκαν 685 σκευάσματα χωρίς τις ταινίες γνησιότητας και 1.500 ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα κουτιά.

Και στις δύο περιπτώσεις με την ολοκλήρωση της έρευνας θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες κυρώσεις, οι οποίες όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά θα είναι αυστηρότατες.