Εκδικάστηκε σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, η μήνυση του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, κατά του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, σε ό,τι αφορά μια σειρά δημοσιευμάτων.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες για τρία από τέσσερα δημοσιεύματα, ενώ επέβαλλε ποινή 7 μηνών με τριετή αναστολή για το τέταρτο.

Ο κ. Αυγενάκης εξερχόμενος του δικαστηρίου δήλωσε: «Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί προσωπικά μια δικαίωση. Οι συμπολίτες μου με γνωρίζουν πολύ καλά από τα πρώτα μου πολιτικά βήματα και γνωρίζουν καλά το ήθος μου και την πορεία μου, παρά τη λάσπη που δέχτηκα. Η σημερινή απόφαση, αποτελεί ηθική αποκατάσταση μιας εκκρεμότητας απέναντι σε ανθρώπους που κυριαρχούνται από προσωπικό μένος».

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν δέχτηκε ότι υπήρχε συκοφαντία και δόλος, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις της κριτικής που ασκήθηκε στον κ. Αυγενάκη, για την υπόθεση της ανακήρυξης ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού ιστορικού Χάνς Ρίχτερ, το δημοσίευμα σε ό,τι αφορά τη στάση του κ. Αυγενάκη προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επειδή δεν εγκρίθηκε, όπως αναφερόταν το μεταπτυχιακό του, αλλά και την υπόθεση του «Κρητικού Χωριού Νεολαίας» που ο κ. Ανδρικάκης είχε ζητήσει είτε από τον κ. Αυγενάκη που διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητικής Νεολαίας, είτε από οποιονδήποτε άλλον, δημόσιο απολογισμό.

Αντίθετα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου, σε ό,τι αφορά δημοσίευμα που αναφερόταν στην περίοδο, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής το 2014 και στην αλλαγή της χρήσης γης, στην περιοχή του Ηρακλείου «Καράβολας» ώστε να αποκτήσουν νομιμότητα τα πολυσινεμά που λειτουργούν, στο οποίο ανέφερε ότι στη σχετική τροπολογία στη Βουλή ήταν ενσωματωμένη η κάρτα του κ. Αυγενάκη. Το δικαστήριο έκρινε το σχόλιο «κινηματογραφικό ρουσφέτι», υπερβολικό και συκοφαντικό, επιβάλλοντας στον Αλέκο Ανδρικάκη, που εμφανίστηκε δίχως δικηγόρο στη δική, ποινή 7 μηνών με τριετή αναστολή, που θα κριθεί και στο εφετείο.