Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή μελών της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού οι οποίοι είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για το «μη χαρακτηρισμό  ως μνημείων», κτηρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (149/2018) απέρριψε ως αβάσιμους  τους ισχυρισμούς των κατοίκων επισημαίνοντας πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση των επίμαχων κτηρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας που αφορούν την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική  και εν γένει ιστορική σημασία τους. Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας είναι επαρκώς αιτιολογημένη η απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου που κατέληξε στον μη χαρακτηρισμό των κτιρίων, διαπιστώνοντας ότι για κανένα από αυτά «δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».

Έτσι, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις των δέκα κατοίκων μεταξύ των οποίων η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης   Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.