Στις 25 Μαΐου 2014, ήμερα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», που χτύπησε χθες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινή επίθεση σε βάρος αστυνομικών, που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είναι το ίδιο με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί στις ένοπλες επιθέσεις:

  • την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ,
  • την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και
  • την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη επίθεση πυροβόλησαν με καλάσνικοφ το κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, την εποχή που το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη για την επίθεση είχαν αναλάβει με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Η δεύτερη επίθεση της οργάνωσης ήταν στις 31 Ιουλίου 2016, με το ίδιο όπλο, εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας του Μεξικού στην πλατεία Κολωνακίου.

Για τις δύο αυτές επιθέσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με μακροσκελή ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στο διαδίκτυο. Σε αυτήν ανέφεραν ότι σκοπός τους είναι η «συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος», ενώ κατηγορούσαν το γαλλικό, το μεξικανικό και το ελληνικό κράτος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, στα κοινωνικά κινήματα, στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες.

Η τελευταία επίθεση έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2017 εναντίον των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα του Επαναστατικού Αγώνα.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό ότι η χθεσινή επίθεση σχετίζεται με την πρόσφατη σύλληψη του 29χρονου, που κατηγορείται για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων, στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και νωρίτερα σε στόχους στην Ευρώπη.