Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 15 προσαγωγές που έγιναν το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, μετά την κατάληψη του χώρου από αστέγους και πολίτες που ήθελαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους. Οι συλληφθέντες θα μεταφερθούν σε λίγο από το Α.Τ. Εξαρχείων στη ΓΑΔΑ και αύρι θα οδηγηθούν στην Ευελπίδων.Τους βαρύνουν κατηγορίες για διακεκριμένη φθορά και κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από διπλανό κτίριο.

«Μόλις είχαμε επιστρέψει από το Ρουφ, όπου είχαμε πάει για να δούμε το χώρο που έχει διαμορφωθεί για τους αστέγους και είδαμε ανθρώπους με βαριοπούλες να σπάνε την εξώπορτα του καφενείου», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων Κώστας Αλεξάκος, που διαπραγματεύθηκε με τους καταληψίες εκ μέρους του δήμου.

Ο κ. Αλεξάκος υποστηρίζει πως εξήγησε στους καταληψίες ότι ο δήμος έχει εγκρίνει πρόγραμμα για διαμόρφωση κτιρίου στη Βαρβάκειο Αγορά με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αλλά από τον συγκεκριμένο χώρο έπρεπε να βγουν. «Ο χώρος έχει σφραγισθεί από δικαστικό επιμελητή, διότι ο μισθωτής χρωστά 300.000 ευρώ ενοίκια στο δήμο. Δεν ξέρω πως τον είχαν αφήσει τόσα χρόνια χωρίς να πληρώνει, αλλά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε στάδιο δημοπράτησης και έχει τα πράγματα της επιχείρησής του μέσα», είπε.

Παρών στο χώρο των διαπραγματεύσεων αργά το μεσημέρι ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος, με την παράταξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου ο οποίος σημείωσε ότι «ήθελαν να διεκδικήσουν συνολική λύση για τους αστέγους. Είναι απαράδεκτο ότι ο δήμαρχος μήνυσε αυτούς που έκαναν την κινητοποίηση και προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ. Δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των αστέγων. Προχθές στην Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου ήρθε ο ΟΚΑΝΑ να παραλάβει έναν ναρκομανή. Τι δουλειά έχει ένας ναρκομανής σε ένα χώρο που απευθύνεται σε ηλικιωμένους της γειτονιάς. Οι άστεγοι έχουν διαφόρων ειδών προβλήματα. Χρειάζονται ειδικούς επιστήμονες, που δεν υπάρχουν, και ειδική μεταχείριση. Δεν είναι δυνατόν να τους βάζουν στον ίδιο χώρο με τους γέροντες της γειτονιάς που πηγαίνουν στη Λέσχη Φιλίας για να ζεσταθούν».

«Το Ρουφ ήταν χωρίς θέρμανση μέχρι χθες. Μόλις χθες μετέφεραν δύο μεγάλα σώματα για να ζεσταίνεται ο χώρος μετά από δική μας καταγγελία και αφού ζητήσαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Ξενοδοχείο των Φτωχών, στην οδό Πατησίων 221 άνοιξε για λίγες ημέρες το καλοκαίρι και μετά έκλεισε οριστικά. Γιατί; Είναι η μοναδική έτοιμη δομή για τέτοια περιστατικά», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.