Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από πολύμηνη συνεργασία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Europol και της Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος (N.C.A.) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30-31 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθησαν συνολικά 12 αλλοδαποί, από τους οποίους 7 μέλη του κυκλώματος. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι 4 αλλοδαποί, που επρόκειτο να διακινηθούν και διέμεναν σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, καθώς και ένας υπήκοος Αφγανιστάν, για κατοχή πλαστού δελτίου ταυτότητας.

Εμπλέκονται επιπλέον 7 που κρατούνται ήδη σε φυλακές στην Ελλάδα.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Η πρώτη υποομάδα ήταν επιφορτισμένη με την προώθηση μεταναστών κυρίως από την Αττική, είτε οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού», είτε αεροπορικώς. Τα μέλη της ομάδας μετέφεραν τους μετανάστες στην περιοχή των Ευζώνων και ακολούθως διευκόλυναν την έξοδο τους προς την ΠΓΔΜ. Από εκεί άλλα μέλη του κυκλώματος παραλάμβαναν τους μετανάστες και διοργάνωναν την περαιτέρω προώθησή τους στη χώρα τελικού προορισμού. Επίσης, η παράνομη προώθηση μεταναστών αεροπορικώς γινόταν, κυρίως μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και μέσω των κρατικών αερολιμένων του Ηρακλείου και της Μυτιλήνης.

Η δεύτερη υποομάδα είχε αναλάβει την προώθηση μεταναστών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε Ευρωπαϊκές χώρες οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού». Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους μετανάστες με οχήματα, από περιοχές της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με ΠΓΔΜ, μέσω του νομού Κιλκίς. Από εκεί τους καθοδηγούσαν πεζούς από μονοπάτια διέλευσης στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια με τη χρήση οχημάτων, τους μετέφεραν στους τελικούς προορισμούς, με κυριότερο την Αυστρία.

Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Οι τιμές διαμορφώνονταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Ενδεικτικά για Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τιμή κυμαινόταν από 8.000 έως 10.000, ενώ για τον Καναδά άγγιζε έως και τα 16.000 ευρώ ανά άτομο.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια και σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 17 διαβατήρια, ταυτότητες, 24 κινητά τηλέφωνα, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3.400 ευρώ, πλαστικοποιητής, πολυμηχάνημα, συσκευή ανίχνευσης (UV) καθώς και ένα αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.