Οι δυσκολίες που πέρασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, άρχισαν να ξεδιπλώνονται στη δικαστική αίθουσα όπου ξεκίνησε η δίκη του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της τότε υπευθύνου της εστίας για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, καθώς και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή. Αυτό που προέκυψε από τις πρώτες καταθέσεις και αποτελεί ένα καινούριο στοιχείο, είναι πως η σκληρή παρέα των Κρητικών που βασάνιζε τον νεαρό σπουδαστή, έτυχε της προστασίας αγνώστου έως σήμερα πολιτικού προσώπου. Το πρόσωπο αυτό, το οποίο δεν κατονομάστηκε, φέρεται να μεσολάβησε ώστε να μην τιμωρηθούν ή απομακρυνθούν από την Σχολή οι πέντε Κρητικοί, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκαναν τον βίο αβίωτο στον συμπατριώτη τους. Στο δικαστήριο εξετάστηκαν αρχικά ο πατέρας και η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πατέρας δεν είχε άμεση ενημέρωση από την σχολή αλλά γνώριζε όσα του είχε μεταφέρει η σύζυγός του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την προισταμένη της εστίας. Το κλίμα ήταν φορτισμένο όταν ο Ανδρέας Γιακουμάκης είπε ότι έστειλε το παιδί του να σπουδάσει και το πήρε νεκρό. Η Μαρία Φρονημάκη, μητέρα του Βαγγέλη ανέφερε ότι πληροφορήθηκε από την Προϊσταμένη της Εστίας ότι υπάρχει πρόβλημα με την παραμονή του Βαγγέλη. Το μέγεθος των προβλημάτων αυτών η οικογένεια δεν το γνώριζε, αλλά και ο ίδιος ο Βαγγέλης στις ερωτήσεις των γονιών του δεν είχε αποκαλύψει αυτά που πραγματικά συνέβαιναν… Όπως συνήθιζε να λέει, «ήταν αστεία που έκαναν μεταξύ τους». Ένας συμφοιτητής του Βαγγέλη, κατά το πρώτο έτος, που ζει στην Βραζιλία, ήταν αυτός που κατέθεσε στο δικαστήριο για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Σχολή. Τα περισσότερα του τα είχε μεταφέρει Κρητικός συμφοιτητής και αφορούσαν στα βασανιστήρια που είχε υποστεί ο 20χρονος από το Ρέθυμνο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το τοπικό site epiruspost.gr, μίλησε για μία οργανωμένη ομάδα Κρητικών που αποτελούνταν από πέντε βασικά άτομα και είχε αρχηγό. Η ομάδα αυτή κακοποιούσε συστηματικά τον Βαγγέλη. Όταν τα γεγονότα αναφέρθηκαν στην Διεύθυνση της Σχολής, τότε έγινε η αλλαγή δωματίου. Κατά τον δεύτερο χρόνο δεν γνώριζε τι συνέβαινε καθώς είχε αποφοιτήσει και ζούσε στην Βραζιλία. Εκεί πληροφορήθηκε την εξαφάνιση στην αρχή και στη συνέχεια το θάνατο του Βαγγέλη και ήρθε στην Ελλάδα για να καταθέσει. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση, από πρόσωπο που μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί το όνομά του, για να προστατευθεί η ομάδα των σκληρών Κρητικών και να μην απομακρυνθεί από την Σχολή. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι λέει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Στην δίκη δεν παρίσταται πολιτική αγωγή τόσο για την οικογένεια Γιακουμάκη όσο και για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό λόγω του νομικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα. Ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας που παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ουσιώδη την πρώτη κατάθεση του ανθρώπου που φοιτούσε στη Σχολή. Όπως ανέφερε ήταν αυτός που έκανε κινήσεις για να βοηθήσει τον Βαγγέλη και συνέβαλε σημαντικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Παρόντες ο Γιώργος Τσούκαλης και ο Φώντας Βρόσγος, που μετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Βαγγέλη, όταν είχε εξαφανιστεί από την Σχολή αλλά και στην έρευνα για την συλλογή στοιχείων που θα διαφώτιζε τα αίτια που τον οδήγησαν στο θάνατο. Χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικό ότι γίνεται η δίκη, καθώς θα υπάρξει μία πρώτη ανακούφιση στην οικογένεια, η οποία εξακολουθεί να πενθεί για το χαμό του παιδιού της. Ο δικηγόρος του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τζούμας, στις δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, επειδή τηλεφώνησε στον διευθυντή της Σχολής και του ζήτησε να αντιμετωπιστούν επιεικώς τρεις Κρητικοί σπουδαστές που είχαν ζωγραφίσει την Κρήτη και τα χωριά τους στους τοίχους. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο αν οι τρεις αποτελούσαν μέλη της παρέας που μετείχε στο βασανισμό του 20χρονου σπουδαστή, κάτι που προφανώς θα γίνει στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρεται στην εκδίκαση της υπόθεσης Γιακουμάκη που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, εξέδωσε απόψε ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Στην γραπτή δήλωση του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει τα εξής: «Επανειλημμένα τόσον εγώ όσον και ο δικηγόρος μου, αλλά και ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό που μου αποδίδεται και για το οποίο δικάζομαι αυτές τις ημέρες στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων, ουδεμία απολύτως σχέση έχει με την «υπόθεση Γιακουμάκη». Πάρα ταύτα μερίδα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) επιμένει να με χαρακτηρίζει ως κατηγορούμενο στην υπόθεση Γιακουμάκη. Αν θα συνεχισθεί αυτή η δυσφημιστική για το πρόσωπό μου παραπλανητική ενημερωτική συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ, αλλά θα αναγκαστώ να στραφώ κατά παντός υπευθύνου αστικά και ποινικά παρ’ ότι αυτό δεν είναι στις συνήθειές μου».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.