Ομόφωνα ένοχοι  για την δολοφονία και τον τεμαχισμό της 4χρονης Άννυ κρίθηκαν ο πατέρας της Στάνισλαβ Μπαρκατζίεβ ή Σάββας και ο φίλος του Ναζίφ Αχμέντοβ γνωστός ως Νικολάι.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ,υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση ,αποφάνθηκε πως οι δυο κατηγορούμενοι από κοινού διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού χωρίς τη συμμετοχή αγνώστου δράστη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως απειλούνται με ισόβια κάθειρξη στην περίπτωση  που δεν τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό .

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (4-3) ,και παρά την πρόταση της εισαγγελέως , έκρινε ένοχη την μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου και δυο ένορκοι είχαν την άποψη πως η κατηγορούμενη έπρεπε να κηρυχθεί αθώα. Οι δικαστές ομόφωνα  απάλλαξαν την γυναίκα  για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Δημητρίνα Μπορίσοβα ζήτησε να αναγνωριστεί στην εντολέα του το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων ενώ αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του ότι το δικαστήριο  δίκασε « για το επάγγελμα της  και όχι για την πράξη όπου έκανε».

«Για να συμμαζευτεί η απόφαση είναι υποχρεωτική η αναγνώριση ελαφρυντικού» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Δημητριάδου, η οποία στην πρόταση της είχε εισηγηθεί την απαλλαγή της μητέρας της Άννυ, ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών . « Να δεχτείτε ότι πήγε στην Γερμανία για να δώσει μια προοπτική σε αυτή και το παιδί της».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σάββα δεν ζήτησε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Αντίθετα ,  η υπεράσπιση του Νικολάι ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου  και της έμπρακτης  μεταμέλειας γιατί ,όπως είπε, «βοήθησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος ».

Η εισαγγελέας, ωστόσο , πρότεινε να μην αναγνωριστεί στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό  χαρακτηρίζοντας του  «αμετανόητους ψυχρούς και  ψύχραιμους».

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό απορρίπτοντας όλα τα σχετικά αιτήματα.

Σημειώθηκε και πάλι μειοψηφία σε ότι αφορά το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών που ζητήθηκε από την υπεράσπιση της μητέρας τους Άννυ καθώς τρία μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι πρέπει να της αναγνωριστεί.

Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελέας Μαρία Δημητριάδου όταν κλήθηκε να προτείνει επί των ποινών εισηγήθηκε να επιβληθεί στο Σάββα ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, φυλάκιση 2 ετών για την περιύβριση νεκρού, 2 χρόνια για παράνομη οπλοχρησία και 15 μήνες για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία. Τις ίδιες ποινές πρότεινε η εισαγγελέας και για τον συγκατηγορούμενό του Νικολάι.

Για την μητέρα της Άννυ η εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των 6 ετών για το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο «Είναι η ελάχιστη που προβλέπεται» είπε προς το δικαστήριο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.