Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κληθεί ο Σταύρος Παπασταύρου να πληρώσει το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή και αφορά τα 5,4 εκατομμύρια δολάρια που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC χρήματα που εντοπίστηκαν στην λίστα Λαγκάρντ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του άλλοτε στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά διαβιβάστηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ακολουθήσει η υπόθεση την ποινική διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για ανάλογες περιπτώσεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο κ. Παπασταύρου θα κληθεί να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή.

Στην περίπτωση που καταβάλει τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί , μετά τον έλεγχο από το ΚΕΦΟΜΕΠ, δεν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη ενώ παράλληλα, ο κ. Παπασταύρου έχει το δικαίωμα να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου. Βεβαίως αν δικαιωθεί από τα δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να του επιστρέψει τα λεφτά.

Αν όμως ο κ. Παπασταύρου δεν έχει να πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε, τότε κινείται σε βάρος του ποινική διαδικασία και παραπέμπεται να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπασταύρου, πάντως, κλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι να δώσει εξηγήσεις στον αρμόδιο εισαγγελέα ως ύποπτος τέλεσης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο ίδιος και τότε και σήμερα επιμένει ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν δικός του αλλά του Σάμπι Μυωνή κάτι που επιβεβαιώνει και ο επιχειρηματίας. Ισχυρισμός που προφανώς δεν έπεισε τις αρμόδιες αρχές.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο Σταύρος Παπασταύρου είχε καταγγείλει πως «στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους και επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία».

Όπως είχε τονίσει: «Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Η μόνη ασπίδα μου είναι η αλήθεια. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σ αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Σπούδασα στην Ελλάδα και την Αμερική και προσπάθησα το 2012 να βοηθήσω μια προσπάθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι».