Χιλιάδες ακρίδες έκαναν την εμφάνιση τους σε δεκάδες περιοχές σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, γεγονός που έχει θέσει σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη, σε Νότια Ρόδο, Αρχάγγελο, Ψίνθο και Ασκληπειό, ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα μαζικοί ψεκασμοί στις φωλιές των εντόμων αυτών αλλά το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν χθες γνωστά , βάσει των αναφορών που έγιναν από τους αγρότες, τα σμήνη των ακρίδων εντοπίζονται σε Αφάντου, Αρχίπολη, Ασκληπειό, Ψίνθο, Άγιο Ισίδωρο, Αρχάγγελο και Μαλώνα, και απ’ ό, τι φαίνεται η εξάπλωσή τους και σε άλλες περιοχές γίνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν το φαινόμενο σε περιοχές της δυτικής Ρόδου, κυρίως στο δάσος της Σαλάκου. Φέτος και πέρσι παρουσιάζεται μετανάστευση του φαινομένου στην ανατολική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που υποφέρουν από τα έντομα αυτά έχουν ιδρύσει ειδικά κέντρα για να εντοπίζουν την κατεύθυνση των εντόμων και την προέλευσή τους. Οι μεταναστεύσεις των ακρίδων γίνονται σε ακαθόριστο χρόνο κι έτσι η έλευσή τους δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Η καταπολέμησή τους γίνεται με ψεκασμό και όργωμα, για να καταστραφούν τα αυγά και οι προνύμφες. Επίσης, για να αποσοβηθεί η μετανάστευση, γίνεται χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Πηγή: rodiaki