Το ντιμπέιτ έχει πάντα πολλούς πρωταγωνιστές. Έχει τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά έχει και τους λαμπερούς δημοσιογράφους της τηλεόρασης, οι οποίοι μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο που αποφασίζουν τα κόμματα, καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους ή καλύτερα το λειτούργημά τους.

Το χθεσινό ντιμπέιτ είχε για τους δημοσιογράφους λόγια απ’ όλα. Είχε εντάσεις, εκνευρισμούς αλλά και αδυναμία παρακολούθησης του περιβόητου χρονόμετρου.

Κάθε δημοσιογράφος είχε στη διάθεση του 30 δευτερόλεπτα για να κάνει ερώτηση και άλλα 15 δευτερόλεπτα για συμπληρωματική ερώτηση.

Ο χρόνος φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετός, ήθελε καλή προετοιμασία με… χρονόμετρα από το σπίτι και σε κάθε περίπτωση μεγάλη υπομονή να ακούς τον πολιτικό αρχηγό απέναντί σου, να απαντά σε αυτό που έχει προετοιμάσει και όχι σε αυτό που ρωτάς, χωρίς να έχεις μάλιστα το δικαίωμα να του το επισημάνεις αυτό!

Πάντως ορισμένες παρουσιάστριες ζήλεψαν…  Η Πόπη Τσαπανίδου σχολίασε τα ευτράπελα του χθεσινού debate. Και κάπου εκεί ήρθε η ατάκα της παρουσιάστριας για τη… νεανικότητα των γυναικών δημοσιογράφων που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ. «Ο φωτιστής της ΕΡΤ παρακαλώ πολύ να ‘ρθει να φωτίζει εδώ εκπομπή. Θα τον φέρω εδώ και θα τον πληρώνω από την τσέπη μου, αρκεί να με δείχνει κι εμένα έτσι… μείον είκοσι χρόνων!», είπε… Σημειώνεται ότι οι κυρίες του ντιμπέιτ ήταν η Όλγα Τρέμη, η Μάρα Ζαχαρέα, η Σία Κοσιώνη και η Μαρία Χούκλη. Ποια ακριβώς ζήλεψε δεν μας είπε…

Το ντιμπέιτ σχολίασε και ο Γιώργος Παπαδάκης ο οποίος είπε ότι η Όλγα Τρέμη πήγε να καπελώσει άλλους δημοσιογράφους…

«Η Όλγα είναι φίλη μου. Έκανε τα περισσότερα φάουλ. Δεν είχε συμφωνήσει η κυρία Τρέμη; Γιατί αν προσπαθείς να κερδίσεις εντυπώσεις… Όταν έχεις αποφασίσει ότι όταν ρωτάει ο Μουζάκης δεν ρωτάει ο Παπαδάκης, εάν εγώ ρωτήσω την ώρα που ρωτάει ο Μουζάκης, τον καπελώνω για να δημιουργήσω εντυπώσεις εγώ. Όλγα sorry αλλά αυτή η εντύπωση μου δημιουργήθηκε», είπε ο παρουσιαστής για την Όλγα Τρέμη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον Μάκη Γιομπαζολιά: «Ο φίλος μου, αδερφός μου, για να κάνει μια ερώτηση ξεκίναγε από την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου για να καταλήξει στα Πετράλωνα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Γιώργος Παπαδάκης είπε ότι η Όλγα Τρέμη και η Μαρία Χούκλη έκαναν τις πιο ολοκληρωμένες ερωτήσεις.

Ας δούμε τι ρώτησαν και πού… ξέφυγαν οι δημοσιογράφοι

Όλγα Τρέμη

Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega καθόταν στην πρώτη θέση και άνοιξε το ντιμπέιτ.

Ξεκίνησε με τον ΕΝΦΙΑ και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Τον Ιανουάριο υποσχεθήκατε πολλά  (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ κλπ). Τελικά εφαρμόσατε άλλα. Γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ». Εκεί ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποσχεθεί ξανά κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια δεν άντεξε και αρκετές φορές έκανε μικρές παρεμβάσεις και σχολιασμούς σε ορισμένες απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών. α αυστηρά χρονικά όρια έκαναν την Όλγα Τρέμη να αναφωνήσει: «Έλεος! Δώστε μου δύο δευτερόλεπτα», ενώ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο για τις άδειες των καναλιών μιλώντας για περιπτώσεις διαφθοράς και δήλωσε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και πως είχαν τη γενναιότητα παρά τον πόλεμο από μερίδα μέσων ενημέρωσης «ακριβώς γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα, τους φόρους για τις διαφημίσεις».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη η Όλγα Τρέμη έξω από τους κανόνες που είχαν συμφωνήσει για το debate, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας προς εκείνη και να της πει: «είμαι στη διάθεσή σας να σας απαντήσω, έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε;».

Αυτό φούντωσε το επεισόδιο με την κα Τρέμη να απαντάει πως δεν έχει καμία μύγα.

Παρά τις παρεμβάσεις του συντονιστή Πάνου Χαρίτου το επεισόδιο συνεχίστηκε με την Όλγα Τρέμη να λέει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις, γιατί εδώ υπάρχουν εκπρόσωποι δημοσιογράφοι αυτών των 7 καναλιών και θα ήθελαν διευκρινίσεις από τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Χαρίτος τελικά κατάφερε μετά από αρκετά λεπτά να επιβάλει την τάξη, αυτή τουλάχιστον που είχαν συμφωνήσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ερώτηση της κ. Τρέμη ήταν αυτή προς τον Π. Λαφαζάνη για τη Ρωσία. «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν πήγε ποτέ στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα. Εσείς λέτε ότι υπήρξε συμφωνία η οποία προχώρησε, ποια είναι η αλήθεια;» ρώτησε, αλλά επί της ουσίας απάντηση δεν πήρε, παρά μόνο ότι δεν είναι κακό να σε δανείσει και άλλη χώρα.

Ακόμη η κ. Τρέμη ρώτησε τον Δ. Κουτσούμπα για την αντίθεσή του για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μήπως δεν θέλει να είναι τελικά ο πρωθυπουργός που θα κόψει τις συντάξεις και θα εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντώνης Σρόιτερ

Η παρουσία του κεντρικού παρουσιαστή ειδήσεων του Alpha ήταν ομολογουμένως μετρημένη. Δεν ξέφυγε από το χρόνο, δεν έκανε παρεμβάσεις και έκανε αρκετές εύστοχες ερωτήσεις.

Μάλιστα ξεκίνησε δυναμικά φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όταν του παρουσίασε τα 18 σημεία επαναδιαπραγμάτευσης που είχε ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς για το προηγούμενο μνημόνιο, πριν γίνει πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια εφάρμοσε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου. «Μιλάτε για τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα. Σας θυμίζω τις 18 δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς είπατε αλήθειες;», είπε ο δημοσιογράφος προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Πάντως εκνεύρισε τη Φώφη Γεννηματά όταν της είπε: «Λέτε για κακοδιοίκηση στο δημόσιο. Στο γραφείο σας είναι κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν δίνετε το πόρισμα στη δημοσιότητα και να δώσετε το καλό παράδειγμα;»

Ακόμη ο Αντώνης Σρόιτερ φρόντισε να υπενθυμίσει στον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι: «Όταν παιζόταν η θέση μας στην Ευρωζώνη πήρατε θέση, λέγοντας πως είστε αντίθετος με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Θεωρείται πως ο Τσίπρας πήρε τη λιγότερο κακή απόφαση;».

Στον Πάνο Καμμένο ο κ. Σρόιτερ τόνισε ότι «το… τρενάκι της συγκυβέρνησης έχει εκτροχιαστεί. Οι αιώνιοι φοιτητές επέστρεψαν στα Πανεπιστήμια. Τα σχολεία ξεκινούν με 25.000 κενές θέσεις. Οι πλούσιες οικογένειες δεν θα πληρώσουν το ΦΠΑ γιατί τα κολέγια, οι γερμανικές σχολές, γαλλικές σχολές, αγγλόφωνα σχολεία θεωρούνται μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δεν πληρώνουν ΦΠΑ».

Μαρία Χούκλη

Η κεντρική παρουσιάστρια του ΑΝΤ1, Μαρία Χούκλη, που πήρε τα εύσημα από τον Γιώργο Παπαδάκη, κράτησε το χρόνο, δεν διέκοψε κανέναν πολιτικό αρχηγό και πειθάρχησε στους κανόνες της τηλεμαχίας.

Η κ. Χούκλη ρώτησε για το καυτό θέμα της δραχμής τον κ. Λαφαζάνη, ωστόσο πήρε μια γενικόλογη απάντηση, ενώ ανάγκασε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποδοκιμάσει δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ όταν τον ρώτησε για το μεταναστευτικό. «Συμφωνείτε με το κλείσιμο των συνόρων και την άποψη βουλευτή του κόμματός σας που μιλά για απόβαση λαθραίων μεταναστών», είπε η κ. Χούκλη.

Μάλιστα στον τομέα της Παιδείας και απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στο νόμο μπαλτά και στα περί ρετσινιάς της αριστείας, ενώ ο τέως πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καλύψει τον τέως υπουργό.

Μάρα Ζαχαρέα

Σε γενικές γραμμές η Μάρα Ζαχαρέα τήρησε τους χρόνους και τους κανόνες, ενώ έπεσε σε μια παγίδα. Σε ερώτηση προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα αναφέρθηκε στον Μαρξ και στον Λένιν, όμως ακόμα και διαβασμένος να είσαι δεν προλαβαίνεις να πεις πολλά μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Η Μάρα Ζαχαρέα επικαλέστηκε την 18η Μπρυμαίρ του λουδοβίκου Βοναπάρτη που έγραψε ο Μαρξ τον προπερασμένο αιώνα για να στηρίξει την ερώτηση της στον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ωστόσο ο ίδιος έξω από το μέγαρο της ΡΤ είπε ότι για να αναφέρει κάποιος τον Μαρξ πρέπει να έχει διαβάσει αρκετά και να μην το κάνει αποσπασματικά…

Ακόμη στο θέμα του μεταναστευτικού ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για την Τασία Χριστοδουλοπούλου και μήπως έκανε λάθος, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του τέως πρωθυπουργού.

Σία Κοσιώνη

Η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ τήρησε επίσης τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της, ωστόσο κάποια στιγμή έχασε τα χαρτιά της… Φάνηκε να αιφνιδιάζεται όταν της δόθηκε ο λόγος για να ρωτήσει τη Φώφη Γεννηματά.

Όταν έφτασε η σειρά της Σίας Κοσιώνη να απευθύνει την ερώτησή της στην Φώφη Γεννηματά, κάτι φάνηκε να μην πηγαίνει καλά και υπήρχε καθυστέρηση. Η δημοσιογράφος ενώ έψαχνε με αγωνία τα χαρτιά της, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο λέγοντας αργά: «Μάλιστα… Κυρία Γενηματά… Κυρία Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ…».

Επειδή όμως δεν έβρισκε αυτό που ήθελε και ο χρόνος περνούσε, η Σία Κοσιώνη χαμογέλασε αμήχανα, κοκκίνισε και είπε: «Μισό λεπτό έχω χάσει εδώ πέρα τα χαρτιά μου, έχω μπερδευτεί. Θα μου επιτρέψετε ένα δευτερόλεπτο, να μην το μετρήσουμε αυτό».

Τελικά, τα χαρτιά βρέθηκαν μετά από λίγο και η δημοσιογράφος έθεσε κανονικά το ερώτημά της, χωρίς να της χρεωθεί ο χαμένος χρόνος.

Η Σία Κοσιώνη είχε ακόμη μια αμήχανη στιγμή, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης την αποκάλεσε κ. Ζαχαρέα…

Ακόμη ενοχλήθηκε όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αντί να απαντήσει στην ερώτηση της για την υγεία, είπε ότι θέλει να απαντήσει σε ερώτηση που είχε κάνει νωρίτερα η κ. Ζαχαρέα για την επανάσταση στην Παιδεία και τελικά το έκανε!

Μάκης Γιομπαζολιάς

Ο Μάκης Γιομπαζολιάς από το Ε δεν τα πήγε καλά με το χρόνο… Για την ακρίβεια δεν τα πήγε καθόλου καλά με το χρόνο…

Ο δημοσιογράφος έκανε σε κάθε ερώτηση τοποθετήσεις, έβγαινε εκτός χρόνου και γενικά δεν κοίταζε το ρολόι…

Κάθε φορά που τον σταματούσαν με παρατήρηση για το χρόνο, έλεγε «δεν συνεχίζω» και σταματούσε γεμάτος τσαντίλα σηκώνοντας τα χέρια ψηλά! Μάλιστα ο Σταύρος Θεοδωράκης χρειάστηκε να μαντέψει μια ερώτησή του για να απαντήσει…

Από ερώτηση του όμως ξεκίνησε ο καβγάς Μεϊμαράκη – Καμμένου που κράτησε ώρα. Μάλιστα έδωσε τη λύση στον καυγά Τσίπρα-Τρέμη, όταν όλοι κατάλαβαν ότι δεν έβγαζε πουθενά και ξεκαθάρισε ότι θα παρακαλούσε και τους δύο να σταματήσουν για να πάρει την απάντησή του για τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα εκνεύρισε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όταν του είπε: «Μας έχετε μπερδέψει κύριε Λαφαζάνη γενικώς και ειδικώς»…

«Δεν έχω μπερδέψει κανέναν άλλον μπορεί να διαφωνεί» του απάντησε ο αρχηγός της ΛΑΕ.