Υπεραμύνθηκε του δημοψηφίσματος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν είχε γίνει «θα είχε υλοποιηθεί το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι στις υπό διαμόρφωση εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτυπωθεί η ευρύτατη αποδοχή του κόμματος, επαναλαμβάνοντας έτσι την εκπεφρασμένη άποψη του Αλέξη Τσίπρα για συντονισμό του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι συνεργασίες για να είναι πολιτικά φερέγγυες και αξιόπιστες πρέπει να βασίζονται σε μια υπαρκτή προγραμματική σύγκλιση, να υπάρχει ένας κοινός τόπος. Αξιολογώντας τα πράγματα έτσι όπως είναι εγώ δεν βλέπω αυτήν την πολιτική αξιοπιστία με τις δυνάμεις όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

Τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών και εκτίμησε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουμε εμπλοκές.

Για την ημερομηνία των εκλογών ανέφερε ότι η πρόθεση είναι δεδομένη για τις 20 Σεπτεμβρίου και επισήμανε ότι «για την ώρα βγαίνουν οι ημερομηνίες».

Σχολιάζοντας τη κριτική των συντρόφων του που διάλεξαν διαφορετικό δρόμο είπε: «Δεν μπορεί η Αριστερά να έχει πρόταση όταν η Αριστερά είναι στο 8% και η ανάπτυξη στο 3-4%. Πρέπει η Αριστερά να δοκιμαστεί και στις σημερινές συνθήκες, της υψηλής ανεργίας, της ύφεσης».

Για το κόμμα Λαφαζάνη επισήμανε ότι «ως έναν μεγάλο βαθμό αυτοπροσδιορίζεται» ως κόμμα της δραχμής, ενώ έκανε λόγο για στρατηγική διαφορά που υπήρχε από το παρελθόν και δεν έχει να κάνει με τη συμφωνία.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «το μεγαλύτερο μέρος του οργανωμένου κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα».

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξήγησε, είναι να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή των βαρών, αναγνωρίζοντας ότι θα είναι εύκολο, ενώ υπογράμμισε ότι «αν δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα θα είχε υλοποιηθεί το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη για «ουρές από το Eurogroup», είπε ότι «η συμφωνία είναι γνωστή και είναι μια συμφωνία εμπροσθοβαρής, δηλαδή περίπου το 70% – 80% των μέτρων που αφορούν το σύνολο του 3ετούς προγράμματος είναι στο μεγαλύτερό τους βαθμό αυτά που ψηφίστηκαν ήδη και αυτά που αφορούν στον Οκτώβριο».

Έκανε ακόμη λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια να φτιαχτεί ένα αφήγημα το οποίο δεν είναι πειστικό διότι ο κόσμος γνωρίζει και τη σχέση με τα μνημόνια που είχε το συγκεκριμένο κόμμα και το τι μπορεί να λέει αυτή τη στιγμή και την εσωτερική κατάσταση του ίδιου του κόμματος», ενώ τόνισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι «κατ’ ανοχήν αρχηγός».

Αναφερόμενος στις Σκουριές και την απόφασή του για προσωρινό κλείσιμο του εργοταξίου, ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για προεκλογικό τρικ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ερμηνεύεται με προεκλογικούς όρους, αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν. «Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την απόφαση του υπουργείου σε σχέση με τις Σκουριές, με όρους προεκλογικούς. Θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν» σημείωσε χαρακτηριστικά.