Τα χαρτονομίσματα, συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για το Qatargate, απασχολούν το έργο των ανακριτών. Ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκε στο Βέλγιο, γράφει η έγκυρη βελγική εφημερίδα L’Echo.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της, τις οποίες η εισαγγελία δεν έχει σχολιάσει ή επιβεβαιώσει, ένα μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων θεωρούνται καινούργια, που πρόσφατα εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, τα περισσότερα από τα χρήματα ελέγχθηκαν και προέκυψε ότι δεν προήλθαν από βελγικές τράπεζες αλλά έφθασαν στο Βέλγιο από την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Γερμανία. Ένα ερώτημα είναι πώς έφθασαν στο Βέλγιο, από ποιον, ποιος είναι ο μεσάζοντας μεταξύ των συμφερόντων της χώρας που έχει επιχειρήσει τη διαφθορά των συγκεκριμένων.

Σύμφωνα με τη L’Echo τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά διότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια μεγάλη πρόοδο της έρευνας. Γνωρίζοντας τον τόπο έκδοσης, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία αποσύρθηκαν τα χρήματα, άρα και τον τραπεζικό λογαριασμό και την ταυτότητα του ατόμου που ανέλαβε την ανάληψη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στις δεσμίδες και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ερευνώνται. Όλες αυτές οι διαδικασίες βέβαια θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

Νέα μήνυμα από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», τονίζει, στο μεταξύ, εκπρόσωπος της προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που αφορούν την Ρομπέρτα Μετσόλα και τη δράση της Εύας Καϊλή ως ευρωβουλευτή και ως αντιπροέδρου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι Αντιπρόεδροι έχουν ως αρμοδιότητές τους, εκτός από άλλα καθήκοντα, και γεωγραφικές περιοχές όπου εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο» προσθέτοντας ότι «η κατανομή των καθηκόντων των Αντιπροέδρων συμφωνήθηκε στην αρχή της θητείας. Στην περίπτωση αυτού του μέλους, ήταν η Μέση Ανατολή».

«Η σαφής και πάγια εντολή προς όλους τους Αντιπροέδρους είναι να εκπροσωπούν τη θέση του Κοινοβουλίου. Τίποτα άλλο», καταλήγει ο εκπρόσωπος.