Η Τουρκία στέλνει στο ΝΑΤΟ τα αρχεία των ραντάρ που «καταγράφουν την παρενόχληση από ελληνικά S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη F-16», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει τα αρχεία στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, F-16 «που επιχειρούσαν υπό τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας πτήσεις αποστολής σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που σταθμεύει στην Κρήτη στις 23 Αυγούστου.

Το ραντάρ εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 εγκλώβισε F-16, το οποίο εκτελούσε πτήση αποστολής σε ύψος 10.000 ποδών δυτικά της νήσου Ρόδου, με πύραυλο εδάφους-αέρος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να διαψεύσουν τη συμπεριφορά αυτή, η οποία περιγράφεται ως “εχθρική πράξη” στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας «ενήργησε κατόπιν της διάψευσης των ελληνικών αρχών». Ελήφθησαν εικόνες ραντάρ από την εν λόγω «παρενόχληση», η οποία περιγράφεται ως «ασυμβίβαστη με το πνεύμα της Συμμαχίας». Οι εικόνες -προσθέτουν- σχεδιάζεται να αποσταλούν στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας και κυρίως στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε: «Αυτό που έκανε ο γείτονάς μας, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να αυξήσει την ένταση, πρέπει να το δούμε, να το κατανοήσουμε και να το εξηγήσουμε. Τέτοια απροκάλυπτη κακοήθεια και απερισκεψία είναι απαράδεκτη».