Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ελληνικές και οι κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου Abdulhamid Han που απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu το Σάββατο και κινείται σε απόσταση περίπου 15 – 20 ναυτικών μιλίων από τον τόπο αναχώρησής του με άγνωστο τον τελικό τόπο προορισμού, καθώς η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πού θα διεξαγάγει έρευνες.

Αυτό που έχει ανακοινωθεί μόνο, ναι ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στις 9 του μηνός. Όπως διαπιστώνει κανείς από την εφαρμογή Marine Traffic που δίνει το στίγμα των πλοίων, το πλωτό γεωτρύπανο επί της ουσίας το τελευταίο 24ωρο πλέει γύρω από το ίδιο σημείο. Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, είναι να καταπλεύσει το πλωτό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και ίσως σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν το οικόπεδο 6, δηλαδή νοτιοδυτικά της μεγαλονήσου. Η Κύπρος προσφέρεται κατά τους Τούρκους για μια τέτοια προκλητική κίνηση προβολής ισχύος. Κι αυτό γιατί δεν διαθέτει επαρκή στρατιωτικά μέσα για να αντιδράσει. Όπως τονίζει ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, «γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και προβαίνουμε σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Παρακολουθούμε με νηφαλιότητα και αντιδρούμε ανάλογα. Είμαστε σε εγρήγορση, αναλύοντας όλα τα δεδομένα», ενώ η πρόεδρος της Βουλής της Μεγαλονήσου Αννίτα Δημητρίου ξεκαθαρίζει πως «όσα γεωτρύπανα και κανονιοφόρους και να στείλει στην περιοχή (σ.σ. η Τουρκία) δεν πρόκειται να αποποιηθούμε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται να ετοιμάζει το έδαφος για νέες προκλήσεις από τη μεριά της Άγκυρας. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣKAΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε πως όπως και το Oruc Reis έτσι και το Abdulhamid Han θα κάνει έρευνες, καθώς «η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα», επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα. Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα του δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση». Κατηγόρησε μάλιστα για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλίν: «Κανένας να μη φοβάται το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, ούτε οι Έλληνες φίλοι μας. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν de facto να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο Abdulhamid Han θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».