Μετά από ένα γεμάτο διήμερο στο Νταβός της Ελβετίας επιστρέφει σήμερα στην Ηρώδου του Αττικού ο πρωθυπουργός, όπου αναμένεται να συναντήσει στις 11:00 τον Βαυαρό ομόλογό του, Μάρκους Ζέντερ με στόχο να ξεκινήσει ένας ενεργειακός διάλογος για πιθανές επικείμενες συνεργασίες. Θα ακολουθήσει η τακτική ενημέρωση προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς είναι η πρώτη συνάντησή τους μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αλλά και τους νέους λεονταρισμούς της Τουρκίας.

Και ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαψεύδουν μετ’ επιτάσεως τις φήμες που ξέσπασαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες για ανασχηματισμό, στα υπουργικά γραφεία συνεχίζει να επικρατεί αναβρασμός, καθώς φοβούνται την πιθανότητα αιφνιδιασμού. Στενοί συνεργάτες υπουργών προσπαθούν να διασταυρώσουν πληροφορίες και να βεβαιωθούν εάν επίκειται αλλαγή συσχετισμών στο δικό τους υπουργείο, ενώ οι υπουργοί έχουν τις κεραίες τους ανοικτές για να ανιχνεύσουν πιθανή δυσαρέσκεια από το Μαξίμου, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις για να «ξεκολλήσουν» έργα και να έχουν πιο πλούσια ατζέντα να επιδείξουν στους «βαθμολογητές» τους.

Το σίγουρο είναι ότι άνθρωποι στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού δεν βλέπουν το λόγο να αλλάξει η ατζέντα στην παρούσα φάση με μια αλλαγή του υπουργικού σχήματος, δεδομένου ότι οι εκλογές – όπως επαναλαμβάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκηςθα γίνουν το 2023 και συνεπώς οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές και στην παρούσα φάση ιδιαιτέρως κρίσιμες. Άλλωστε, η ακρίβεια δεν λέει να κοπάσει και οι συνέπειες της «ροκανίζουν» το φιλολαϊκό προφίλ που οικοδομεί η κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον ωστόσο περιστρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής 30-31 Μαΐου, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία απόφαση για τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών. «Καταλήξαμε σε ένα πολύ ισχυρό, πιστεύω, εγχώριο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός. Συνεπώς, μια απόφαση για ανασχηματισμό άμεσα εξετάζεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο εάν θα υπηρετούσε τον πραγματικό σκοπό που δεν είναι άλλος από την εκπομπή ενός μηνύματος ανανέωσης αλλά και τον μηδενισμό του κοντέρ με τον ίδιο «προπονητή» αλλά νέους παίκτες είτε από τον πολιτικό πάγκο, είτε με «μεταγραφή» από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα που τηρεί στάση αναμονής, με στόχο την τελική αξιοποίηση.