Στη στάση της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική εισβολή, την ανάγκη στρατηγικής ευρωπαϊκής αυτονομίας, τις πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας που καλείται να αναλάβει η Ευρώπη λόγω ανατιμήσεων μίλησε ο πρωθυπουργός στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός κατά τη συζήτηση με τον πρόεδρο Μπέργκε Μπρέντε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας τονίζοντας ότι «αν φέρεται αναθεωρητικά κάνει λάθος».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επαναβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. «Έχουμε ισχυρή στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και στην ενέργεια για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων.

Για ανάπτυξη – εκλογές

«Θα βγούμε από την ενισχυμένη επιτήρηση τον Αύγουστο και η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα το 2023. Κανείς δεν ανησυχεί για την Ελλάδα τώρα. Αν συγκρίνει κανείς τη χώρα μας με πριν από 10 χρόνια, θα καταλάβει ότι πολεμήσουμε τον λαϊκισμό. Θα έχουμε εκλογές το 2023 και εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η Ελλάδα, που εξαρτάτο από τα προγράμματα διάσωσης δεν υπάρχει πλέον» σημειώνοντας ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις για το πόσο έχει αλλάξει η χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αντέστρεψε την πρακτική της υπερφορολόγησης, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράμμισε: «Δίκη μας δουλειά ήταν να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης και το κάναμε κυρίως μέσω διεθνών και εγχώριων επενδύσεων, κάτι στο οποίο σημειώσαμε επιτυχία. Και το κάναμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας βιωσιμότητα, γιατί πλέον η Οικονομία μεγαλώνει με γοργότερους του αναμενομένου ρυθμούς, κάτι που φέρνει περισσότερα έσοδα στο κράτος. Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο και έχουμε ψηφιοποιήσει το κράτος, έχουμε μειώσει τη γραφειοκρατία με τους Έλληνες να είναι πολύ χαρούμενοι που συναλλάσσονται με το κράτος μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή του υπολογιστή τους χωρίς να υποχρεούνται να στέκονται σε ουρές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, πως «θα έχουμε τελειώσει με το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, η εν λόγω απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα στο 2023».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Φόρουμ, τόνισε πως η ΕΕ απέδειξε την ενότητα της αλλά και την ταχύτητα της σε ό,τι αφορά στην επιβολή άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Η κρίση στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να σκεφτεί πολύ πιο στρατηγικά και εν προκειμένω το ζήτημα της στρατηγικής της αυτονομίας, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, έχουμε πλέον έναν επιπρόσθετο στόχο, αυτόν της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς είναι βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για Τουρκία

«Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ο Ερντογάν έλεγε τα ίδια. Μάλλον θα αλλάξει γνώμη αλλά σοβαρά είμαστε γείτονες και πάντα θέλουμε να μιλάμε και να έχουν τους διαύλους ανοικτούς. Αν η Τουρκία φέρεται αναθεωρητικά, κάνει λάθος» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

«Στη συνάντηση με τον Ερντογάν πίστευα ότι ήταν καλό το κλίμα και ένα μήνα μετά, είδαμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αντιμετωπίζουμε τις υπερπτήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Οι σύμμαχοί μας στη Σουηδία και τη Φινλανδία βλέπουν πόσο προβληματικό είναι αυτό. Είναι λάθος η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για δικό της όφελος, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να ενδυναμωθεί το ΝΑΤΟ από την είσοδο των δυο χωρών. Πρέπει να έχουμε περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Θα υπάρξουν στιγμές που η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Αν ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία θα ενισχύσουμε και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.