Δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο «για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (e-ΕΦΚΑ) άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, υποσχόμενος πως όταν γίνει το κόμμα του κυβέρνηση, θα το καταργήσει, και στη θέση του θα φέρει ένα νέο που θα κάνει τον ΕΦΚΑ σύγχρονο και λειτουργικό, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΕΦΚΑ από κτήμα και περιουσία των μετοχών του, δηλαδή των ασφαλισμένων του, γίνεται λάφυρο στα χέρια μιας κομματικής κάστας και χορηγός των «γαλάζιων» παιδιών. Οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές του ΕΦΚΑ δύναται να επιλέγονται με τριετή θητεία, όχι μονάχα από τον δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα στελέχη του Δημοσίου με χρόνια προϋπηρεσία και περγαμηνές θα παραμερίζονται με ευκολία, για να προσληφθούν ημέτεροι με διάτρητες διαδικασίες επιλογής. Οι προκηρύξεις δεν θα διενεργούνται από τον ΑΣΕΠ, αλλά με την σύμπραξη του ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια επιλογής θα είναι σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφικά, αφού θα καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, στο οποίο ως γνωστόν ο εκάστοτε διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής, έχει τη σχετική πλειοψηφία».

Και συνέχισε: «Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, ένα μονοπρόσωπο πρόσωπο διορισμένο όργανο, θα αποφασίζει για τον ορισμό των προϊσταμένων. Η τραγική ειρωνεία; Αυτή η διάταξη έρχεται να ακυρώσει στην πράξη την περίφημη διαδικασία για τα επιτελικά στελέχη του Δημοσίου, που ψηφίστηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο από την κυβέρνηση, για την επιλογή στελεχών της Δημόσιας διοίκησης. Με αυτή τη διάταξη λοιπόν, δεν πλήττεται μονάχα ο ΕΦΚΑ, αλλά ανοίγει μία μεγάλη κερκόπορτα για την επέλαση του κομματικού κράτους σε όλο το Δημόσιο. Αυτό κάνει κυβέρνηση. Τα κομματικά στελέχη, οι γνωστοί δήθεν άριστοι, με πτυχία ή χωρίς, θα κατακλύσουν τις επιτελικές θέσεις με πολυετείς συμβάσεις που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν είναι το διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι το «γαλάζιου» κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ στο κράτος».

Κατέληξε δε λέγοντας πως: «Εμείς δεσμευόμαστε για διαφάνεια, για αξιοκρατία, για να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο σύνδεσης κόμματος και κράτους. Το νομοσχέδιο αυτό θα το καταργήσουμε φέρνοντας στη θέση του ένα νομοσχέδιο που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της κοινωνικής προστασίας για έναν σύγχρονο λειτουργικό ΕΦΚΑ στην υπηρεσία του πολίτη. Εμείς θέλουμε ένα κράτος ανθρώπινο και ισχυρό δίπλα στον πολίτη. Η κυβέρνηση θέλει ένα κράτος κομματικό, ένα κράτος διεφθαρμένο, ένα κράτος αναποτελεσματικό».