Προσχέδιο συμφωνίας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ετοίμασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ κατά πληροφορίες ετοιμάστηκε σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δανειστές στις συνομιλίες θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος ήταν να στείλουν μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος.

Σκοπός της συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν να σταλεί ένα τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αλλά ένα σχέδιο συμφωνίας προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεναν μέχρι αργά τη νύχτα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένοντας τις εξελίξεις από τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών – πιστωτών και των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η Κομισιόν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υπήρξαν νέες παραχωρήσεις προς την Αθήνα στο έγγραφο της Επιτροπής αλλά επρόκειτο για διευκρινίσεις στις βασικές αρχές των πιστωτών, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.

Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ωστόσο συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

«Όλες οι πλευρές θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία», σημείωναν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. Έτσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».