Όχι ένα, αλλά δύο κείμενα για μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας – δανειστών φαίνεται ότι είναι έτοιμα στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την ελληνική πλευρά.

Κείμενο συμφωνίας με τους δανειστές έχει ετοιμάσει το Μέγαρο Μαξίμου και όπως όλα δείχνουν το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε ήδη στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι κείμενο προς την Αθήνα ετοίμασε η πενταμερής που συνεδρίασε στο Βερολίνο.

Το κείμενο της ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκε την Κυριακή στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ το κείμενο των δανειστών ετοιμάστηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να παρουσίασε στην καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής, ένα προσχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές. Το προσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, προέκυψε από τη μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διαπραγματευτική ομάδα το περασμένο Σάββατο.

Το Μαξίμου επιμένει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών, ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο ότι εντός της εβδομάδας δύσκολα θα υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις.

Προσχέδιο συμφωνίας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ετοίμασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεναν μέχρι αργά τη νύχτα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένοντας τις εξελίξεις από τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών – πιστωτών και των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η Κομισιόν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υπήρξαν νέες παραχωρήσεις προς την Αθήνα στο έγγραφο της Επιτροπής αλλά επρόκειτο για διευκρινίσεις στις βασικές αρχές των πιστωτών, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την Ελλάδα σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί παρουσιάζουν οι διεθνείς πιστωτές αναφέρει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι οι πιστωτές θα παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα ένα προσχέδιο – συμφωνία.

Η απόρριψη της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, ελέγχους κεφαλαίων και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη. Αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες με την Αθήνα με βασικές διαφωνίες στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εκτιμάται ότι το κείμενο που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά και το κείμενο-προσχέδιο των τριών θεσμών θα συνδυαστούν ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο.