Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την Ελλάδα σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί παρουσιάζουν οι διεθνείς πιστωτές όπως αναφέρει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι οι πιστωτές θα παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα ένα προσχέδιο συμφωνία.

Η απόρριψη της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, ελέγχους κεφαλαίων και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη. Αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες με την Αθήνα με βασικές διαφωνίες στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αξιωματούχοι ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστειλαν ένα προσχέδιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια. Μάλιστα αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες, χαρακτήρισε τελική προσφορά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το κείμενο των πέντε από το Βερολίνο.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι πιθανότητα θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα του θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Η απόρριψη του θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, κεφαλαιακούς ελέγχους και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Η αποδοχή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νίκησε στις εκλογές του Ιανουαρίου με την υπόσχεση να σταματήσει και να αναστρέψει τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι πιστωτές στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την έκτακτη βοήθεια που λαμβάνει από το 2010, μεταδίδει το πρακτορείο.

Προσχέδιο συμφωνίας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ετοίμασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα.