Η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ανάγκες θεσμικές όσο και ουσιαστικές, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος. Όπως εξήγησε, το πρώτο έχει να κάνει με υποχρέωση της Ελλάδας σε σχέση με κοινοτική Οδηγία, ενώ η ουσιαστική ανάγκη είναι η επιτάχυνση και εξορθολογισμός της διαδικασίας στα διοικητικά δικαστήρια της διαδικασίας έκδοσης διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής.

Ο κ. Παρασκευόπουλος – παρουσιάζοντας τις νομοτεχνικές διορθώσεις που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο – σημείωσε ότι την αρμοδιότητα θα έχουν τα διοικητικά εφετεία καθώς έχουν την απαραίτητη εμπειρία και το φορτίο εργασίας των εφετείων είναι ελαφρύτερο από αυτό των πρωτοδικείων.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς τα εφετεία είναι λιγότερα στην επικράτεια. Κάτι, που, όπως εξήγησε, θα λυθεί με ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την κατάθεση αιτήσεων και στα πρωτοδικεία καθώς και την επιμήκυνση των προθεσμιών επιδόσεως.
Το σχέδιο νόμου αφορά κάθε εμπορική συναλλαγή εφόσον ο ένας συμβαλλόμενος είναι το Δημόσιο, ΟΤΑ ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και όπως πρόσθεσε ο υπουργός και τις συμβάσεις για δημόσια έργα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε ότι οι διατάξεις του σχεδίου αφορούν αναγνωρισμένη οφειλή από τον οφειλέτη, ενώ ο στόχος είναι η διαδικασία για την έκδοση διαταγής πληρωμής να ολοκληρώνεται σε 90 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής» ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Σκούμας, επεσήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό και έτυχε θετικής υποδοχής από την πλειονότητα των κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τόνισε, δε, ότι είναι σημαντική πρωτοβουλία, καθώς η δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, καθώς, όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου καταρτίστηκε επί των ημερών του (ως υπουργού) στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πολλές διατάξεις είναι αυτούσιες. «Η ψήφος της ΝΔ θα είναι θετική και στην Ολομέλεια ακόμα κι αν δεν το είχαμε συντάξει εμείς και δεν συνδεόταν με κοινοτική Οδηγία και μνημονιακή υποχρέωση, καθώς έχει μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο και απηχεί το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της ΝΔ» σημείωσε σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μακριά από τον κρατισμό και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις, άσχετα με το τι λέει στον λαό».

Η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής, Δέσποινα Σβερώνη Χονδρονάσιου, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να λύσει το θέμα με τα λίγα εφετεία και μετά να τους δώσει την αρμοδιότητα.

Από το Ποτάμι, η ειδική αγορήτρια, Χριστίνα Ταχιάου, ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σαφείς, γιατί αλλιώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν το Δημόσιο δεν θέλει να σε πληρώσει μπορεί να σε τραβολογάει» και συμπλήρωσε ότι «το νομοθέτημα αυτό πρέπει να το κάνουμε χρήσιμο και όχι γρανάζι της αρνησιδικίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι μέρος μίας σειράς μέτρων που προσπαθούν να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ και ότι τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Απευθυνόμενος στον υπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε εάν τον ενόχλησαν οι αναφορές του εισηγητή της ΝΔ περί «μνημονακής υποχρέωσης» και περί νομοθετήματος που «απηχεί το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της ΝΔ».

Θετικός για το σχέδιο νόμου εμφανίστηκε και ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης, ειδικά, όπως είπε, μετά τις νομοτεχνικές διορθώσεις που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο ειδικός αγορητής, Γιώργος Αρβανιτίδης, υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί ένα αναγκαίο και σε θετική κατεύθυνση βήμα, τονίζοντας: «Ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να προωθηθούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, και να ξεφύγουμε από το δίπολο της μνημονιακής-αντιμνημονιακής ρητορικής».