Όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Πούτιν, θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τα θέματα, μεταξύ άλλων, της αντιμετώπισης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ και της σχέσης με το ΔΝΤ, των ρωσικών αντιμέτρων για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της ελληνικής συμμετοχής σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σε σχόλιο που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Πούτιν, τονίζει ότι «η καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων είναι σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ε.Ε., κυρίως της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής». Υπογράμμισε δε ότι «από αυτή την άποψη μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013». Επιπλέον εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως αναφέρει, προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στην Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα «που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό». Συμπλήρωσε δε ότι ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «όσα ειπώθηκαν στη κοινή συνέντευξη τύπου θέτουν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα:
– Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχέσης με το ΔΝΤ.
– Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα.
– Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων, όταν τα κράτη – μέλη τοποθετούνται επισήμως και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είναι αναμφίβολα χρήσιμες και έχει σημασία να είναι πολύ φιλικές.
– Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
– Η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ιδίως από πλευράς ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων».